Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer nog kritisch over abortuspil bij huisarts

Tweede Kamer nog kritisch over abortuspil bij huisarts

DEN HAAG (ANP) - Een voorstel om de zogenoemde abortuspil bij de huisarts beschikbaar te maken, lijkt in de Tweede Kamer op voldoende steun te kunnen rekenen. Maar partijen die het wetsvoorstel aan een meerderheid kunnen helpen, uitten woensdag in een debat nog wel zorgen over onder meer de financiering en de toegankelijkheid van de bestaande abortuszorg.

Met de 'overtijdpil' kan een zwangerschap in de eerste negen weken worden afgebroken. Het wetsvoorstel is een initiatief van PvdA en GroenLinks; D66 en VVD sloten zich er eerder deze week bij aan. De vier partijen hebben samen 75 zetels in de Kamer, maar Kamerleden zijn vrij om hun eigen keuze te maken. Op hoeveel stemmen de indieners precies kunnen rekenen, is daarom nog niet zeker.

Volgens de indieners maakt het voorstel de zorg toegankelijker, omdat vrouwen al een band met de huisarts hebben. Ook zit de huisarts dichterbij. De dichtstbijzijnde kliniek kan soms uren reizen zijn. Daarnaast biedt de huisarts anonimiteit. "Dat is bij het inlopen bij een abortuskliniek wel anders", zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

Kliniek

De SP is een van de partijen die het voorstel aan een meerderheid kan helpen. Maar Kamerlid Maarten Hijink wil weten wat het betekent voor abortusklinieken en ziekenhuizen, als vrouwen voortaan ook bij de huisarts terecht kunnen. Leidt dat ertoe dat klinieken verdwijnen, of minder lang open zijn, vroeg hij. "Voordat we besluiten zijn er goede afspraken en garanties van de minister nodig."

Ook de PVV heeft nog geen besluit genomen. Kamerlid Vicky Maeijer wil onder meer weten wat het draagvlak onder huisartsen is voor het voorstel.

Balans

Chris Stoffer van de SGP, die principieel tegen abortus is, zei dat de voorbereiding van het wetsvoorstel hem "zwaar viel". Volgens hem raakt de balans tussen de keuzevrijheid van de vrouw en de bescherming van het ongeboren leven zoek. "Waarom moet de drempel omlaag? Welk probleem lost dit wetsvoorstel op?"

Nicki Pouw-Verweij van JA21 toonde zich ook kritisch. Want hoe en waar moet straks de echo worden uitgevoerd om te zien hoe lang iemand zwanger is. "Dat komt aan op millimeterwerk", zei ze over de termijnbepaling. "Wie moet dat gaan doen?" En als vrouwen alsnog naar een verloskundige moeten voor een echo, wat blijft er dan over van die kortere, vertrouwde route via de huisarts, vroeg SP'er Hijink.

Lang niet alle partijen deden mee aan het debat. Over twee weken beantwoorden de indieners van het wetsvoorstel de vragen die aan hen zijn gesteld.

Meer uit Politiek

Yesilgöz noemt neersteken Rushdie 'verschrikking'

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke aanval" op de auteur. "Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting", aldus de premier.

4 uur geleden
CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

9 uur geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

9 uur geleden
Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

1 dag geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

1 dag geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

1 dag geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

1 dag geleden