
Tweede Kamer nog kritisch over abortuspil bij huisarts
DEN HAAG (ANP) - Een voorstel om de zogenoemde abortuspil bij de huisarts beschikbaar te maken, lijkt in de Tweede Kamer op voldoende steun te kunnen rekenen. Maar partijen die het wetsvoorstel aan een meerderheid kunnen helpen, uitten woensdag in een debat nog wel zorgen over onder meer de financiering en de toegankelijkheid van de bestaande abortuszorg.
Met de 'overtijdpil' kan een zwangerschap in de eerste negen weken worden afgebroken. Het wetsvoorstel is een initiatief van PvdA en GroenLinks; D66 en VVD sloten zich er eerder deze week bij aan. De vier partijen hebben samen 75 zetels in de Kamer, maar Kamerleden zijn vrij om hun eigen keuze te maken. Op hoeveel stemmen de indieners precies kunnen rekenen, is daarom nog niet zeker.
Volgens de indieners maakt het voorstel de zorg toegankelijker, omdat vrouwen al een band met de huisarts hebben. Ook zit de huisarts dichterbij. De dichtstbijzijnde kliniek kan soms uren reizen zijn. Daarnaast biedt de huisarts anonimiteit. "Dat is bij het inlopen bij een abortuskliniek wel anders", zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.
Kliniek
De SP is een van de partijen die het voorstel aan een meerderheid kan helpen. Maar Kamerlid Maarten Hijink wil weten wat het betekent voor abortusklinieken en ziekenhuizen, als vrouwen voortaan ook bij de huisarts terecht kunnen. Leidt dat ertoe dat klinieken verdwijnen, of minder lang open zijn, vroeg hij. "Voordat we besluiten zijn er goede afspraken en garanties van de minister nodig."
Ook de PVV heeft nog geen besluit genomen. Kamerlid Vicky Maeijer wil onder meer weten wat het draagvlak onder huisartsen is voor het voorstel.
Balans
Chris Stoffer van de SGP, die principieel tegen abortus is, zei dat de voorbereiding van het wetsvoorstel hem "zwaar viel". Volgens hem raakt de balans tussen de keuzevrijheid van de vrouw en de bescherming van het ongeboren leven zoek. "Waarom moet de drempel omlaag? Welk probleem lost dit wetsvoorstel op?"
Nicki Pouw-Verweij van JA21 toonde zich ook kritisch. Want hoe en waar moet straks de echo worden uitgevoerd om te zien hoe lang iemand zwanger is. "Dat komt aan op millimeterwerk", zei ze over de termijnbepaling. "Wie moet dat gaan doen?" En als vrouwen alsnog naar een verloskundige moeten voor een echo, wat blijft er dan over van die kortere, vertrouwde route via de huisarts, vroeg SP'er Hijink.
Lang niet alle partijen deden mee aan het debat. Over twee weken beantwoorden de indieners van het wetsvoorstel de vragen die aan hen zijn gesteld.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniƫlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
14 uur geleden