
Tweede Kamer neemt vaker het heft in eigen handen
DEN HAAG (ANP) - Steeds vaker schrijven Tweede Kamerleden zelf wetsvoorstellen. Parlementariërs vervaardigen ook steeds meer initiatiefnota's, meldt het Parlementair Documentatie Centrum.
"Die trend is al langer gaande", zegt parlementair historicus Bert van den Braak over het aantal initiatiefwetten. In 2019 waren dat er dertien, tegenover zes in 2009. In de tweede helft van de vorige eeuw werden er per jaar slechts enkele wetsvoorstellen ingediend op initiatief van de Kamer.
Het is voor een Kamerlid niet eenvoudig om eigenhandig een wetsvoorstel te schrijven. Dat vergt juridische kennis en vaak veel tijd en energie. Dat ze die toch vaker weten te vinden dan voorheen, is des te opmerkelijker omdat Kamerleden de laatste jaren gemiddeld minder fractiegenoten hebben. Daardoor hebben ze meer onderwerpen op hun bordje en dus vaak meer te doen.
Oppositie
Zeven van de dertien initiatiefwetsvoorstellen werden vorig jaar ingediend door fracties in de oppositie, drie door coalitiepartijen. Drie voorstellen kwamen voort uit een samenwerking tussen oppositie- en coalitiepartijen.
Vooral het voorstel van de linkse oppositie, onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels, is "opmerkelijk", stelt Van den Braak. Dit initiatiefwetsvoorstel werd namelijk overgenomen door het kabinet, dat op Prinsjesdag aankondigde de wet in te willen voeren. Het voorstel zorgt ervoor dat bedrijven verliezen die buiten de Europese Unie zijn gemaakt, niet meer eindeloos kunnen wegstrepen om er op die manier voor te zorgen dat de winst waarover ze in Nederland belasting betalen nihil is.
Ook het aantal initiatiefnota's is flink toegenomen. Kamerleden kunnen met zo'n nota een onderwerp op de agenda zetten en hier zelf beleidsvoorstellen over inbrengen. Over het algemeen reageert het kabinet ook op zo'n initiatiefnota. In 2019 werden er hiervan 26 ingediend, dubbel zoveel als het jaar ervoor. In 2017 zijn slechts vier nota's ingediend, mogelijk vanwege de maandenlange kabinetsformatie. In het afgelopen decennium werden per jaar gemiddeld zo'n dertien initiatiefnota's ingediend.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De fractietop en de kabinetsleden van NSC zijn zaterdag bij elkaar gekomen voor een overleg na het vertrek van partijleider en medeoprichter Pieter Omtzigt uit de politiek, meldt een woordvoerder van de partij. Zij weet niet wat tijdens dat overleg op de agenda staat.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in de kinderopvang reageren wisselend op het besluit van het kabinet om de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat de invoering van bijna gratis kinderopvang is verschoven van 2027 naar 2029. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) noemt het een "verstandig besluit", terwijl de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) "verbijsterd" is door het uitstel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De bevriezing van de sociale huur bespaart de overheid 492 miljoen euro per jaar, omdat lagere huren ook lagere huurtoeslag betekent. Dat staat in de voorjaarsnota.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Deze bezuinigingen op onderwijs zijn wanbeleid, reageerde vakbondsvoorzitter Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag na publicatie van de voorjaarsnota. Het kabinet wil vanaf 2028 een regeling schrappen die is bedoeld om kwetsbare leerlingen in het onderwijs te helpen. Volgens Roovers gaat dit de maatschappij nog veel meer kosten opleveren in de toekomst. "Ik ben echt woedend."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft enkele miljarden euro's vrijgespeeld door de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat het kabinet hierdoor tot 2030 ruim 4,7 miljard euro minder uitgeeft aan kinderopvangtoeslag dan eerder afgesproken.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet int de komende twee jaar in totaal 2,5 miljard euro om te compenseren voor de vermogensbelasting die het misliep door problemen met box 3. Dat staat in de voorjaarsnota.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamp Westerbork krijgt 15 miljoen euro van het kabinet om de plannen voor renovatie en vernieuwing te kunnen uitvoeren. Daarmee kan het terrein worden opgeknapt en een nieuw museum worden gebouwd. Dat staat in de voorjaarsnota die vrijdag is gepubliceerd.
1 dag geleden