Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer neemt vaker het heft in eigen handen

Tweede Kamer neemt vaker het heft in eigen handen

DEN HAAG (ANP) - Steeds vaker schrijven Tweede Kamerleden zelf wetsvoorstellen. Parlementariërs vervaardigen ook steeds meer initiatiefnota's, meldt het Parlementair Documentatie Centrum.

"Die trend is al langer gaande", zegt parlementair historicus Bert van den Braak over het aantal initiatiefwetten. In 2019 waren dat er dertien, tegenover zes in 2009. In de tweede helft van de vorige eeuw werden er per jaar slechts enkele wetsvoorstellen ingediend op initiatief van de Kamer.

Het is voor een Kamerlid niet eenvoudig om eigenhandig een wetsvoorstel te schrijven. Dat vergt juridische kennis en vaak veel tijd en energie. Dat ze die toch vaker weten te vinden dan voorheen, is des te opmerkelijker omdat Kamerleden de laatste jaren gemiddeld minder fractiegenoten hebben. Daardoor hebben ze meer onderwerpen op hun bordje en dus vaak meer te doen.

Oppositie

Zeven van de dertien initiatiefwetsvoorstellen werden vorig jaar ingediend door fracties in de oppositie, drie door coalitiepartijen. Drie voorstellen kwamen voort uit een samenwerking tussen oppositie- en coalitiepartijen.

Vooral het voorstel van de linkse oppositie, onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels, is "opmerkelijk", stelt Van den Braak. Dit initiatiefwetsvoorstel werd namelijk overgenomen door het kabinet, dat op Prinsjesdag aankondigde de wet in te willen voeren. Het voorstel zorgt ervoor dat bedrijven verliezen die buiten de Europese Unie zijn gemaakt, niet meer eindeloos kunnen wegstrepen om er op die manier voor te zorgen dat de winst waarover ze in Nederland belasting betalen nihil is.

Ook het aantal initiatiefnota's is flink toegenomen. Kamerleden kunnen met zo'n nota een onderwerp op de agenda zetten en hier zelf beleidsvoorstellen over inbrengen. Over het algemeen reageert het kabinet ook op zo'n initiatiefnota. In 2019 werden er hiervan 26 ingediend, dubbel zoveel als het jaar ervoor. In 2017 zijn slechts vier nota's ingediend, mogelijk vanwege de maandenlange kabinetsformatie. In het afgelopen decennium werden per jaar gemiddeld zo'n dertien initiatiefnota's ingediend.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

18 uur geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

2 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

2 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

3 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

4 dagen geleden
Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

4 dagen geleden
FVD-Kamerlid Van Haga: 5 meiposter was ongepast

DEN HAAG (ANP) - De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig. Dat vindt FVD-Kamerlid Wybren van Haga. Hij zei dat donderdag in een debat over de inzet van coronatesten om delen van de samenleving weer eerder te kunnen openen.

4 dagen geleden