Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer moedeloos over almaar stijgende wachtlijsten ggz

Tweede Kamer moedeloos over almaar stijgende wachtlijsten ggz

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt er moedeloos van dat de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) maar blijven groeien in plaats van korter worden. Ook de tijd die iemand moet wachten op de benodigde zorg (wachttijden) neemt niet af. Er wordt te veel vergaderd en te weinig concreet gedaan voor mensen die de hulp hard nodig hebben, vindt de Kamer. Daar is demissionair zorgminister Conny Helder het niet mee eens, bleek tijdens een debat over de ggz.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte recent bekend dat er in december 97.450 mensen met psychische problemen op een wachtlijst stonden. Dat is ruim 10.000 meer dan een jaar eerder. Meer dan de helft van hen moet langer op hulp wachten dan afgesproken.

De te lange wachtlijsten en wachttijden "kaarten we keer op keer aan, maar er lijkt niets te gebeuren, terwijl er van alles wordt beloofd", verzuchtte GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld, die ook namens D66 sprak. "Ik verwacht dat de minister met de vuist op tafel gaat slaan."

Ook de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet, PVV, VVD en NSC, zijn geschrokken van de cijfers. Ze willen, net zoals de oppositie, meer actie en daadkracht van de minister. BBB was niet bij het debat aanwezig.

Helder erkende dat de problemen in de ggz groot en schrijnend zijn, maar volgens haar zijn en worden er wel degelijk "belangrijke stappen gezet" om de wachttijden te verkorten. Ze voegde daar wel meteen aan toe dat het een proces van "hele lange adem is". Ze maakt zich bovendien grote zorgen over het personeelstekort in de ggz-sector en de toename van het aantal mensen met psychische problemen dat professionele hulp zoekt.

Meer uit Binnenland

Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

30 minuten geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

16 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

19 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

20 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

20 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

21 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

21 uur geleden