Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer debatteert over komst ingrijpende avondklok

Tweede Kamer debatteert over komst ingrijpende avondklok

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert donderdag over het al dan niet invoeren van een avondklok. Het kabinet wil deze maatregel invoeren, maar dan wel met voldoende steun vanuit de Kamer zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie.

De kwestie ligt zeer gevoelig, niet alleen in de Kamer maar ook in de coalitie. Vooral coalitiepartij D66 heeft zich tegen de maatregel verzet. "Begin er nu niet aan!", riep fractievoorzitter Rob Jetten het kabinet vorige week op tijdens een debat. De partij wil er pas aan als de wetenschappelijke onderbouwing hun inzicht voldoende is.

Woensdag kwam het OMT-advies erover naar buiten, waarin staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren.

Ook is het niet zeker of andere partijen in de Kamer steun gaan geven voor het plan. Begin november werd een motie tegen een avondklok van PVV-leider Geert Wilders nog breed gesteund. Maar inmiddels leven er grote zorgen over de besmettelijkere 'Britse variant' van corona en wordt gevreesd voor een derde coronagolf. Rutte zei woensdag ook al met veel oppositiepartijen gesproken te hebben over de avondklok.

Als het kabinet steun krijgt van de Kamer, dan gaat de avondklok vanaf aanstaande zaterdag in. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand op straat zijn. Mogelijk veranderen de tijdstippen nog als uitkomst van het debat. Vanuit verschillende hoeken kwam de oproep 21.00 uur als begintijd aan te houden, zodat mensen na werk nog iets meer tijd hebben voor sport of boodschappen.

Er gelden enkele uitzonderingen op het straatverbod, bijvoorbeeld voor mensen die van en naar hun werk moeten, mensen die aangelijnd de hond uitlaten of voor medische noodgevallen. Ook hier kan de Kamer nog invloed op uitoefenen, bijvoorbeeld door voor meer uitzonderingen te kiezen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Hoekstra: 'totaal niet pijnlijk dat De Jonge niet op mij stemt'

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het "totaal niet pijnlijk" dat hij niet op een stem van partijgenoot Hugo de Jonge hoeft te rekenen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt het "heel goed" te snappen dat minister De Jonge (Volksgezondheid) op zijn eigen politiek assistent Bart van den Brink stemt.

3 uur geleden
Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 13,2 miljoen mensen zijn kiesgerechtigd voor de Tweede Kamerverkiezingen deze maand. Dat heeft het CBS becijferd. Ruim 2,4 miljoen kiesgerechtigde 70-plussers mogen vanwege het coronavirus per post stemmen. Dit is ruim 18 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden.

16 uur geleden
D66 en ChristenUnie botsen over vrijheid van onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Tijdens het Onderwijsdebat in perscentrum Nieuwspoort kwam het maandagavond tot een harde aanvaring tussen Paul van Meenen (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) over de vrijheid van onderwijs. De ChristenUnie vindt dat scholen "binnen de grenzen van de wet" leerlingen mogen weigeren als die het niet eens zijn met de overtuigingen van de school. D66 is daar mordicus tegen en wil juist een acceptatieplicht in het onderwijs.

20 uur geleden
Hugo de Jonge stemt niet op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge stemt deze maand niet op zijn partijgenoot en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Hij zal over twee weken zijn stem uitbrengen op zijn eigen politiek adviseur, Bart van den Brink. Dat zegt De Jonge maandagavond in het RTL-programma Jinek.

22 uur geleden
Coronaregels en verkiezingen op tafel bij burgemeesters

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandag tijdens de wekelijkse bijeenkomst in Utrecht vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen. De plannen van ondernemers om winkels en terrassen deze week te heropenen komen aan de orde, net als de 'routekaart' die het kabinet voor zich ziet om het beleid minder streng te maken als ziekenhuisopnames en besmettingen dat toelaten. Veel burgemeesters willen dat er sneller meer mag in de buitenlucht.

1 dag geleden
Geen steun voor D66-plan om gevaccineerden meer vrijheid te geven

AMSTERDAM (ANP) - Het plan van D66 om mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven, kan niet op de steun rekenen van andere grote partijen. "Een buitengewoon slecht idee", oordeelde Jesse Klaver (GroenLinks) zondag tijdens het RTL-verkiezingsdebat.

1 dag geleden
Grote partijen willen hoogste inkomens zwaarder belasten

AMSTERDAM (ANP) - De hoogste inkomens zullen meer belasting moeten betalen om de rekening van de coronacrisis te betalen. Daarover bleken de leiders van VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks het allemaal eens tijdens het verkiezingsdebat van RTL.

1 dag geleden