Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer debatteert donderdag over asielcrisis

Tweede Kamer debatteert donderdag over asielcrisis

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat donderdag over de asielcrisis in debat met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Het wordt een breed debat over onder meer de problemen bij het aanmeldcentrum Ter Apel en de recent gesloten asieldeal van de coalitiepartijen.

Een ruime meerderheid steunde het debatverzoek van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Ook diverse andere Kamerleden hadden dinsdag om debatten over asielvraagstukken gevraagd, onder wie Wybren van Haga (Groep Van Haga) en Joost Eerdmans (JA21). Zij wilden het vooral hebben over de dwangmaatregelen tegen gemeenten die geen asielzoekers willen opvangen, de overlast van asielzoekers uit de zogeheten veilige landen zoals Marokko en Tunesië en de groei van het aantal asielzoekers.

Deze verzoeken werden niet door een Kamermeerderheid gesteund. Een meerderheid wil een breed asieldebat en deze onderwerpen kunnen daarin aan bod komen, zo stelde zij. De Kameragenda voor donderdag is inmiddels leeggemaakt voor het asieldebat, dat om 10.15 uur begint.

Artsen zonder Grenzen

De situatie in Ter Apel is deze zomer onhoudbaar geworden. Nachtenlang hebben honderden asielzoekers buiten op het gras moeten slapen. De hygiënische omstandigheden bleken slecht en de veiligheid kwam in het geding. Een drie maanden oude baby is overleden in een sporthal bij het aanmeldcentrum, al is de doodsoorzaak nog onduidelijk.

Eind augustus sloeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm over de gezondheidssituatie. Een paar dagen eerder besloot Artsen zonder Grenzen (AzG) buiten de poorten van het aanmeldcentrum medische en psychologische zorg aan asielzoekers te verlenen. Het is voor het eerst dat AzG dergelijke hulp in Nederland biedt.

Afspraken

Het kabinet stemde een krappe twee weken geleden in met asielafspraken, die vooraf in de coalitie waren afgestemd. Een van die afspraken is dat nareizigers veel langer moeten wachten op hereniging met hun familie. De Turkijedeal wordt even in de ijskast gezet, waardoor Nederland tot eind 2023 minder asielzoekers vanuit Griekenland overneemt.

De afspraken hebben tot veel onrust geleid, ook binnen de coalitiepartijen en hun achterbannen. VVD'ers vinden de afspraken over het algemeen te zwak, terwijl leden van de ChristenUnie ze veel te hard vinden. VVD-Kamerlid Daan de Neef is uit de Kamer vertrokken vanwege het "ijskoude" asielbeleid van zijn partij.

Meer uit Politiek

CDA-voorstel verworpen om tweestatusstelsel te verlaten naar 2026

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

16 minuten geleden
Tweede Kamer stemt in met langer begeleiden oud-leerlingen mbo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.

17 minuten geleden
Tweede Kamer verwerpt twee aanscherpingen van PVV op asielwet

DEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.

21 minuten geleden
Struycken kijkt naar Britse sancties tegen genitale verminking

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren zoals in Groot-Brittannië om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.

42 minuten geleden
Zorgen Bontenbal over tweestatusstelsel niet weg na brief Keijzer

DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.

1 uur geleden
Schoof in toespraak: slavernijverleden is 'iets van iedereen'

AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.

3 uur geleden
NSC: strengere norm veehouderij voor kwetsbare gebieden

DEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.

7 uur geleden