Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer debatteert direct over lockdown

Tweede Kamer debatteert direct over lockdown

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag direct over de lockdown die het kabinet een dag eerder bekendmaakte. Het traditionele Vragenuurtje komt daardoor te vervallen net als de stemmingen.

Het plenaire debat begint om 14.00 uur. Er is steun voor de gekozen aanpak van het kabinet, al vindt de oppositie wel dat er sprake is van "zwalkend" beleid waardoor nu harde maatregelen nodig zijn. Er zijn verder vragen over onder meer de compensatie voor ondernemers en het besluit om de basisscholen te sluiten.

Premier Mark Rutte verklaarde maandagavond in een televisietoespraak dat het land vijf weken op slot gaat omdat het aantal coronabesmettingen veel te hoog is. Zo gaan onder meer niet-essentiële winkels dicht, moeten scholen online les gaan geven en moeten mensen veel meer thuiswerken.

Het presidium (het bestuur van de Tweede Kamer) heeft dinsdagmorgen over de kabinetsmaatregelen vergaderd. De rest van de Kameragenda zal vermoedelijk ook nog worden aangepast.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 4 maanden geleden
de economische schade die door het lakse optreden van rutte en consoorten is aangericht ,omgerekend naar het aantal doden is elke dode als miljonair gestorven . als ze de grenzen gesloten hadden in maart en een echte lockdown gedaan hadden waren we er nu vanaf geweest .. maar ze wilde zich : intelligent ":voor doen . nou dat is schromelijk mislukt met alle gevolgen die we nu hebben
fam. W.A. Dooms 4 maanden geleden
Waar moeten al die ja-knikkers nog over debatteren dan ? Of denken ze dat ze over de rug van al die getroffen ondernemers en burgers nog punten kunnen scoren ? Gelukkig zijn het bijna allemaal " dingende adviezen " die de Rutte BV heeft aangegeven en dus NIET VERPLICHT ! Wordt tijd dat ze hun fouten toe gaan geven en al hun maatregelen t.a.v. van de zorg ( zogenaamde noodzakelijke bezuinigingen ) PER DIRECT terugdraaien zodat de tekorten aan/op de IC's voltooid verleden tijd zijn en dus ook de ( zogenaamde ) druk op de zorg ineens weg is. Past waarschijnlijk niet in hun ondernemersplan en gedachten van hun aandeelhouders binnen Rutte BV m.b.t. de kapjes en spuitjes , c'est la vie ! ZUM KOTZEN !!!
Johan__ 4 maanden geleden
Waarom debateren ? 150 jaknikkers zoals in de Doema.

Meer uit Politiek

Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

1 uur geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

2 uur geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

2 uur geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

3 uur geleden
SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

3 uur geleden
Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.

3 uur geleden
Ploumen ziet geen beweging bij Rutte om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

6 uur geleden