Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer bezorgd over neergekomen Russische raketten in Polen

Tweede Kamer bezorgd over neergekomen Russische raketten in Polen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is grote bezorgdheid over het nieuws dat er twee Russische raketten in Polen neer zijn gekomen. Daardoor vielen zeker twee doden. Dat gebeurde tijdens raketaanvallen op Oekraïne. Er moet volgens partijen snel opheldering komen. De situatie is zeer riskant, omdat Polen lid is van de NAVO en een aanval op één wordt gezien als een aanval op alle NAVO-bondgenoten. Dit is geregeld in artikel 5 in het NAVO-verdrag.

Sjoerd Sjoerdsma van coalitiepartij D66 condoleert via Twitter "onze Poolse vrienden" voor hun verliezen. "We staan zij aan zij met Polen. Deze gruwelijke misdaad, deze Russische raketaanval, moet worden veroordeeld." Hij schat vooralsnog in dat "dit zal leiden tot art. 4 consultaties onder het NAVO verdrag, niet art 5. En deze consultaties zullen leiden tot nieuwe militaire steunpakketten aan Oekraïne met een serieuze anti-air component."

Coalitiegenoot VVD'er Ruben Brekelmans twittert: "Snelle opheldering is nodig. In de tussentijd het hoofd koel houden." CDA'er Derk Boswijk spreekt over "zorgelijke berichten. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over deze zeer ernstige situatie."

Tom van der Lee van GroenLinks vindt dit "erg zorgwekkend: raketinslagen in Polen maken 2 slachtoffers! Pools kabinet komt bijeen in crisisberaad en staat voor de vraag wat een proportionele reactie is. Hopelijk was ‘t echt onbedoeld, en wordt dat ook erkend door de Russische regering, inclusief ‘n genoegdoening."

Volt-leider Laurens Dassen: "Zorgwekkende ontwikkeling in Polen met mogelijke Russische raketten. Er moet snel duidelijkheid komen over wat er gebeurd is. Nu is terughoudendheid belangrijk."

Meer uit Politiek

Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

54 minuten geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

2 uur geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

3 uur geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

4 uur geleden
Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel dreigt te stoppen met de uitvoering van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) als de rijksoverheid geen geld hiervoor beschikbaar stelt. De provincie heeft die boodschap per brief medegedeeld aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Overijssel schiet nu zelf 4,2 miljoen euro voor, zodat komend jaar in ieder geval een begin kan worden gemaakt met veertig zogeheten koploperprojecten, maar benadrukt dat financiële bijdrage van het Rijk als opdrachtgever noodzakelijk is.

4 uur geleden
Einde verkenning in zicht, Omtzigt en Wilders weer goed gestemd

DEN HAAG (ANP) - Ook een tweede gesprek tussen PVV-leider Geert Wilders en NSC-voorman Pieter Omtzigt over de verkenning is "goed en constructief" verlopen. De twee partijleiders hebben vertrouwen in het verslag van verkenner Ronald Plasterk. Die spreekt donderdagmiddag nog met Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yeşilgöz (VVD) en denkt dan "een heel eind" te komen.

5 uur geleden
BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

1 dag geleden