Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer betreurt dat Bosma niet bij slavernijherdenking is

Tweede Kamer betreurt dat Bosma niet bij slavernijherdenking is

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer 'betreurt' dat haar voorzitter Martin Bosma maandag niet aanwezig is bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden in Amsterdam. Een motie met deze strekking die JA21-leider Joost Eerdmans had ingediend, werd gesteund door PVV, VVD, NSC, BBB, SGP en ChristenUnie. Bosma gaat niet, omdat zijn komst op veel weerstand en onrust stuit door kwetsende uitspraken uit het verleden.

Bosma was eerder deze week in een gesprek met organisator Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) gezamenlijk overeengekomen dat zijn uitnodiging werd ingetrokkken. Veel mensen verzetten zich tegen zijn komst omdat hij in het verleden als PVV-Kamerlid bijvoorbeeld sprak over "slavernijgedram". Enkele fracties en organisaties drongen aan op een gebaar of excuses van zijn kant, maar dat weigert Bosma.

Eerdmans wees erop dat de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer altijd bij de herdenking zijn. Hij vindt het "beschamend en schadelijk" voor de Tweede Kamer dat het instituut nu niet vertegenwoordigd is bij de herdenking. Het bestuur van de Tweede Kamer besloot geen vervanger te sturen. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de senaat is er wel bij.

Tien kabinetsleden aanwezig

Een andere motie waarin Eerdmans het demissionaire kabinet oproept niet met een delegatie naar de herdenking te gaan, zolang de Kamervoorzitter niet welkom is, werd verworpen. Alleen PVV, SGP en FVD waren voor.

Er gaat juist een brede afvaardiging van tien kabinetsleden naar de plechtigheid. Naast premier Mark Rutte zijn dat de drie vicepremiers Rob Jetten, Karien van Gennip en Carola Schouten, de ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming), Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Kajsa Ollongren (Defensie) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties). Ze leggen een krans. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) houdt een toespraak.

Meer uit Politiek

Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

50 minuten geleden
Van Weel uit in Boedapest onvrede over solo-optreden Orbán

BOEDAPEST (ANP) - Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) heeft maandag zijn Hongaarse ambtgenoot Bence Tuzson aangesproken op de solomissie van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. Van Weel heeft hem gezegd dat Orbán dit zonder mandaat van de Europese Unie heeft gedaan en dat dit in Nederland tot veel ophef heeft geleid. "Die boodschap kwam zeker aan. Die neemt hij ook serieus", zei Van Weel tegen het ANP.

2 uur geleden
Schoof kiest Doetinchem voor eerste werkbezoek als premier

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal woensdag zijn eerste werkbezoek als premier houden. Hij bezoekt Doetinchem en laat zich daar bijpraten over de veiligheid in de buurt.

5 uur geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

1 dag geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

1 dag geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

1 dag geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

3 dagen geleden