Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer achter compromis spreidingswet asielzoekers.

Tweede Kamer achter compromis spreidingswet asielzoekers.

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.

Vrijwilligheid staat voorop, maar de dwang blijft gehandhaafd als gemeenten weigeren asielzoekers op te vangen, zo blijkt uit een rondgang van het ANP langs fracties.

Voor het alternatief hebben de partijen nauw contact onderhouden met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en provinciekoepel IPO. Zij hadden, samen met onder meer de Raad van State, veel kritiek op het wetsvoorstel. Dat is volgens hen nu veel te complex en de uitvoering ervan te ingewikkeld.

Geld

In het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) kunnen gemeenten extra geld krijgen als zij vrijwillig zorgen voor structurele opvangplekken. Het moet daarbij om minstens honderd plekken gaan die vijf jaar beschikbaar zijn. Als deze vrijwillige ronde onvoldoende plekken voor asielzoekers oplevert, moeten die in de provincie onder gemeenten worden verdeeld. Tussen die twee rondes zitten maanden.

Met het wijzigingsvoorstel (amendement) van de Kamer is er veel meer ruimte voor vrijwilligheid voor gemeenten én ruimte om er als gemeenten onderling uit te komen, verduidelijkt CDA-Kamerlid Bart van den Brink, een van de initiatiefnemers.

"Gemeenten blijven met de huidige systematiek te lang in onzekerheid over wat hun daadwerkelijke opgave is", zegt PvdA-Kamerlid Kati Piri. "Het moet voor gemeenten lonen om vroeg de hand op te steken", zegt D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt. "De instroom moet naar beneden en de opvang moet op orde zijn", benadrukt Van den Brink. "Je hebt in een fatsoenlijk land je opvang op orde te hebben."

Buiten slapen

Ook onder meer GroenLinks, ChristenUnie, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, BBB en Volt steunen het amendement.

De spreidingswet moet voorkomen dat asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel net zoals vorig jaar zomer buiten moeten slapen vanwege een tekort aan opvangplekken. De situatie in het Groningse Ter Apel is opnieuw nijpend. Van der Burg zoekt met spoed 1200 opvangplekken en heeft vrijdag aan alle gemeenten de oproep gedaan die ter beschikking te stellen.

De Kamer praat komende week over de spreidingswet.

Meer uit Politiek

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

1 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

1 dag geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

4 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

5 dagen geleden