
'Tweede coronagolf kostte al 1,9 miljard aan ziekte-uitkeringen'
NIJMEGEN (ANP) - De tweede coronagolf heeft de Nederlandse samenleving al 1,9 miljard euro aan ziekte-uitkeringen gekost. Volgens berekeningen van Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, overschrijden de kosten daarmee die van de eerste golf. Die zijn berekend op ongeveer 1,1 miljard euro.
Het gaat om de kosten die werkgevers maken door het verzuim. Deze lasten komen boven op de enorme kosten die de samenleving al draagt als gevolg van alle steunmaatregelen om de horeca, de detailhandel, de evenementenbranche en de culturele sector op de been te houden.
"Waar de eerste golf relatief kort en krachtig was is deze tweede coronagolf langdurig en venijnig", zegt topvrouw Maudie Derks van Acture. "We steunen nu met ongekende bedragen de economie en dat is niet meer dan terecht, maar we moeten ons realiseren dat werkgevers de komende jaren met blijvend hogere verzuimkosten zullen worden geconfronteerd."
Acture heeft in de berekeningen metingen tot en met maandag verwerkt. De organisatie houdt al sinds 2017 de Griepmonitor bij. Dat is een overzicht van meldingen en hun financiële impact naar aanleiding van griepklachten. Deze monitor is nu omgebouwd naar de Virusmonitor.
Deskundigen voorspellen volgens Derks dat het coronavirus nog minstens tien jaar onder ons zal zijn. Ondanks de aanstaande vaccinatie zullen de jaarlijkse verzuimkosten als gevolg van griep en virussen waarschijnlijk dus blijvend hoger liggen, is de inschatting van Acture.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Vakbond AVV heeft opgeroepen tot een stiptheidsactie bij Transavia. De bond wil onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen. Volgens Transavia kunnen de acties leiden tot enige vertraging. De luchtvaartmaatschappij zegt de situatie in de gaten te houden.
1 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China moet actie ondernemen om de stroom van grondstoffen voor de dodelijke drug fentanyl naar de Verenigde Staten te stoppen voordat er verdere handelsgesprekken kunnen plaatsvinden. Dat heeft de Amerikaanse senator Steve Daines gezegd na gesprekken met de Chinese premier Li Qiang en andere hooggeplaatste bestuurders uit de volksrepubliek.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Autofabrikanten haasten zich om voertuigen en cruciale onderdelen naar de Verenigde Staten te verschepen om de volgende ronde van president Donald Trumps importheffingen voor te zijn. Die tarieven dreigen de toeleveringsketens in de auto-industrie te ontwrichten, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
1 uur geledenANKARA (ANP) - Bij de Turkse centrale bank vindt zondag een soort crisisoverleg plaats, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Functionarissen van de centrale bank zouden praten met andere banken over mogelijke verdere onrust op de financiële markten naar aanleiding van de arrestatie van de burgemeester van Istanbul.
3 uur geledenBAGDAD (ANP/RTR) - Irak wil tegen 2029 meer dan 6 miljoen vaten olie per dag kunnen oppompen. Dat heeft de Iraakse overheid zondag aangekondigd. De huidige dagproductie van het land bedraagt ongeveer 4 miljoen vaten. De productiecapaciteit zou dus met meer dan 50 procent moeten groeien.
4 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Britse regering wil 10.000 ambtenarenbanen schrappen. Dat heeft minister van Financiën Rachel Reeves gezegd kort voor het verschijnen van de voorjaarsnota op woensdag, waarin naar verwachting miljarden ponden aan bezuinigingen worden aangekondigd.
5 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - De importheffingen waarmee de Amerikaanse president Donald Trump dreigt, kunnen in Ierland op middellange termijn 3,5 procent van de economie afschaven. Dat heeft het Ierse ministerie van Financiën uitgerekend.
5 uur geleden