Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede coronagolf in België lijkt piek voorbij

Tweede coronagolf in België lijkt piek voorbij

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België zet door. Ook het aantal ziekenhuisopnames en opnames op de intensivecareafdelingen blijft afnemen. "We zien de dalingen bij alle leeftijdsgroepen", zei viroloog Steven Van Gucht op een persconferentie van het crisiscentrum.

Volgens Van Gucht lijkt het erop dat door "de inspanningen van iedereen" het ergst denkbare scenario in de zorgsector vermeden wordt. Hij hoopt dat het aantal patiënten op de ic's niet meer toeneemt, maar de situatie in de ziekenhuizen is nog steeds "zeer zwaar". Momenteel liggen 7058 mensen in het ziekenhuis, van wie 1470 op de ic's. Voor het eerst sinds september bleef het aantal coronapatiënten dat op de intensive care moet worden opgenomen dagelijks gemiddeld berekend over een week, licht dalen.

Voor het eerst in de tweede golf is het aantal nieuwe gevallen het hoogst bij veertigers, stelt gezondheidsinstituut Sciensano over de week van 1 tot en met 7 november vast. Het gemiddeld aantal bevestigde coronagevallen zakte in die periode tot 7834 per dag, een daling met 46 procent ten opzichte van de week daarvoor.

Overlijdens

Het aantal overlijdens zit wel nog in stijgende lijn. Tussen 1 en 8 november bezweken dagelijks gemiddeld 190 mensen in België aan Covid-19. Dat is 35 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Op 6 november werden 208 sterfgevallen gemeld, het hoogste aantal in de tweede golf.

Het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie staat nu in België op 507.475. Het totale dodental bedraagt 13.561.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

29 minuten geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

31 minuten geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Er werden geen details gegeven over de operatie en de beoogde doelen, maar volgens Palestijnse media zouden veiligheidsposten zijn geraakt.

2 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

3 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

4 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

5 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

5 uur geleden