Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweedaags slotbetoog OM in aanloop naar strafeis zaak-Holleeder

Tweedaags slotbetoog OM in aanloop naar strafeis zaak-Holleeder

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie begint woensdag in hoger beroep aan het uiteenzetten van zijn visie op het bewijs in het ‘moordproces’ tegen Willem Holleeder. Donderdag moet dit betoog uitmonden in een strafeis. Holleeder staat onder meer terecht voor het geven van vijf opdrachten tot liquidatie. De rechtbank legde hem in de zomer van 2019 een levenslange gevangenisstraf op.

Holleeder is veroordeeld voor het opdracht geven tot de moorden op Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van der Bijl, in de periode 2003-2006. De rechtbank noemde hem in het vonnis een man die "gewetenloos over leven en dood beschikt". Holleeder heeft alle beschuldigingen altijd ontkend en tekende hoger beroep aan. De rechtbank heeft er volgens hem "niets van begrepen". In augustus 2019 begon het Amsterdamse gerechtshof aan de behandeling van de zaak in hoger beroep, in de extra beveiligde zaal van de rechtbank op Schiphol.

Sindsdien trok een lange stoet getuigen aan het hof voorbij. De strafzaak tegen Holleeder staat of valt met getuigenverklaringen - ander bewijs is er niet. De verhoren waren een aanvulling op wat de getuigen eerder al hadden laten optekenen, in het vooronderzoek en bij de rechtbank.

Holleeders zussen Astrid en Sonja hebben belastend tegen hem verklaard. Tijdens het proces bij de rechtbank leidde dit tot emotionele confrontaties. Bij het hof bleef dit beperkt. Holleeder ziet Astrid als de kwade genius achter de verklaringen. Hij verwijt zijn zussen dat zij "een ongekende mediacampagne" tegen hem hebben gevoerd, gesteund door de in juli doodgeschoten Peter R. de Vries. Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog sloot zich als getuige bij de zussen aan. De rechtbank bestempelde hun verklaringen als betrouwbaar.

Holleeder, die in 1983 samen met anderen biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur ontvoerde, is sinds 2006 weer volop in het vizier van justitie. Toen werd hij opgepakt en berecht voor een reeks afpersingen. In de huidige zaak zit hij sinds december 2014 vast.

Meer uit Binnenland

Wiersma 'gaat ervan uit' dat er vandaag een stikstofplan ligt

DEN HAAG (ANP) - Minister Femke Wiersma van Landbouw (BBB) "gaat ervan uit" dat er vandaag een besluit in de ministerraad wordt genomen over een eerste stikstofplan. Dat zei ze vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Tot en met donderdagavond is er overlegd over de details van de aanpak met de verantwoordelijke ministers.

25 minuten geleden
Kroongetuige zwembadmoord kon liegen door gebrek aan kennis OM

LEEUWARDEN (ANP) - Dat de kroongetuige in de zaak rond de Marumse zwembadmoord het Openbaar Ministerie en de rechter kon misleiden, komt onder meer door "onvoldoende adequate informatieoverdracht" en een gebrek aan kennis bij het OM. Dat oordeelt een onderzoekscommissie die werd ingesteld door het College van procureurs-generaal, nadat het hof zich vorig jaar in zijn arrest kritisch had uitgelaten over het kroongetuigetraject in de zaak.

3 uur geleden
Honderden herdenken Holocaust in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.

13 uur geleden
Amsterdam komt met 25 miljoen euro voor 'Joods leven in de stad'

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

14 uur geleden
Halsema maakt excuses voor rol Amsterdam bij Jodenvervolging

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

14 uur geleden
COA verplaatst mensen niet meer voor één nacht bij vol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.

16 uur geleden
Raad van Discipline staat schorsing van ex-advocaat Taghi toe

AMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.

17 uur geleden