Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee VN-deskundigen blijven permanent in kerncentrale Zaporizja

Twee VN-deskundigen blijven permanent in kerncentrale Zaporizja

ENERHODAR (ANP/RTR) - Twee deskundigen van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) blijven op permanente basis in de kerncentrale van Zaporizja, meldt het Russische persbureau RIA Novosti. De VN-organisatie heeft sinds donderdag toegang tot het nucleaire complex in het zuidoosten van Oekraïne.

IAEA-chef Rafael Grossi had al gezegd zich in te zetten voor een permanente aanwezigheid. Hij leidde zijn team donderdag ondanks nieuwe aanvallen in het gebied naar het complex in Enerhodar. Hij vertrok diezelfde dag met een aantal collega's. Er bleven twee teams achter. Volgens het Russische staatspersbureau TASS zijn vrijdag acht IAEA-experts in de centrale aan het werk gegaan.

Het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom betwijfelt of de experts wel de juist informatie krijgen van de Russen en denkt dat ze daardoor lastig een onafhankelijk oordeel kunnen vellen. "De bezetters liegen en vervalsen feiten en bewijzen", aldus het bedrijf over de Russen in een verklaring.

Beschietingen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski denkt dat ondanks de lastige omstandigheden de missie alsnog van waarde kan zijn. Het Kremlin omschreef de aanwezigheid van de IAEA-experts in de kerncentrale als "zeer positief".

Rusland veroverde de kerncentrale van Zaporizja, met zes reactoren de grootste van Europa, aan het begin van de oorlog in Oekraïne. De internationale gemeenschap heeft veel zorgen geuit over de veiligheidssituatie, met name in de afgelopen maand.

Rusland en Oekraïne hebben elkaar recentelijk meermaals beschuldigd van beschietingen bij het nucleaire complex. Vlak voordat de IAEA-missie donderdag arriveerde werd reactor nummer 5 automatisch stilgelegd doordat een projectiel een noodaggregaat had geraakt. De technici van Energoatom slaagden er vrijdagmiddag in de installatie weer op te starten, zodat er nu weer twee operationeel zijn. Enkele andere werken niet door reparatiewerkzaamheden en onderhoud.

Meer uit Buitenland

Israëlische media: militaire Hamasleider Deif waarschijnlijk dood

JERUSALEM (ANP/DPA/AFP) - De leider van de militaire tak van Hamas, Mohammed Deif, is volgens Israëlische media waarschijnlijk omgekomen door de aanval bij Khan Younis. Het Israëlische leger zei dat Deif is getroffen bij de aanval, maar heeft niet bevestigd of hij daadwerkelijk is omgekomen.

5 minuten geleden
Celstraf ex-premier Pakistan voor illegaal huwelijk teruggedraaid

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Een Pakistaans hof heeft de veroordeling van oud-premier Imran Khan voor een illegaal huwelijk teruggedraaid. Daarmee zijn alle veroordelingen die Khan opgelegd kreeg in aanloop naar de Pakistaanse verkiezingen in februari nu teruggedraaid of opgeschort.

48 minuten geleden
Zelensky neemt Biden verspreking niet kwalijk

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt het zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden niet kwalijk dat hij hem per ongeluk voorstelde als de Russische president Vladimir Poetin. Deze fout kan als vergeten worden beschouwd gezien alle steun die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben gegeven, aldus Zelensky.

1 uur geleden
Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

3 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

4 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

4 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

4 uur geleden