Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee verdachten moord advocaat Wiersum voor rechter

Twee verdachten moord advocaat Wiersum voor rechter

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt woensdag een tussentijdse zitting in de zaken tegen Giërmo B. en Moreno B., beiden verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, op 18 september vorig jaar. Door de geldende maatregelen in verband met de coronacrisis, die ook binnen de rechtspraak tot grote aanpassingen hebben geleid, gaat het om een zitting met een minimale bezetting aan procesdeelnemers. De twee verdachten zullen er niet bij zijn.

Derk Wiersum (44) werd op de bewuste dag doodgeschoten nabij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert, toen hij naar zijn werk wilde gaan. Wiersum was een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in dat proces. Hij werd vorig jaar december aangehouden in zijn schuilplaats in Dubai.

Aangenomen wordt dat Taghi de opdrachtgever is van de moord op Wiersum, om zich op 'verrader' Nabil B. te wreken. Nabils niet-criminele broer werd in maart 2018 ook doodgeschoten, kort nadat justitie had bekendgemaakt dat het een overeenkomst had met spijtoptant Nabil B. De moorden op Nabils broer en advocaat Wiersum veroorzaakten een schokgolf en zetten 'Marengo' op scherp. Tal van professioneel betrokkenen worden sindsdien beveiligd.

Giërmo B. (36) werd op 27 september gearresteerd, Moreno B. (31, geen familie) in januari. Volgens het Openbaar Ministerie is uit onderzoek gebleken dat Giërmo B. in de periode rond de moord de gebruiker was van de vluchtauto. In de auto zijn DNA-sporen ontdekt van zowel slachtoffer Wiersum als van de beide verdachten. Justitie beschouwt het tweetal als "direct betrokken" bij de moord.

Advocaat Tjalling van der Goot legde eerder deze week om niet nader toegelichte redenen de verdediging van Giërmo B. neer. Jacques Taekema is zijn opvolger. De rechtbank bespreekt woensdag alleen het al dan niet voortduren van het voorarrest van de beide verdachten.

Anouar T., een neef van Ridouan Taghi, is de derde verdachte in het moordonderzoek. Hij verscheen begin maart voor de rechter, apart van de andere twee. T. kwam in een ander onderzoek bovendrijven en zou een aansturende rol in het moordcomplot hebben gespeeld.

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

5 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

8 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

9 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

10 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

11 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

11 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

11 uur geleden