Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

BRUNSWICK (ANP/RTR) - Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft Travis McMichael en zijn vader Gregory McMichael tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van de moord op Ahmaud Arbery in 2020. Arbery, een zwarte man, werd neergeschoten toen hij door een grotendeels witte wijk jogde.

De 36-jarige en 66-jarige witte mannen zijn twee van de drie verdachten. De derde is de eveneens witte buurman William Bryan van 52 jaar oud. Hij hoort zijn straf ook op maandag. De verdachten werden eerder al veroordeeld. In januari kregen ze alle drie ook al een levenslange celstraf. De drie verdachten beriepen zich tevergeefs op zelfverdediging en zijn in beroep gegaan tegen de eerdere uitspraak.

Tijdens de eerste federale hoorzitting vroeg Marcus Arbery, de vader van de vermoorde man, de rechter om de jongere McMichael te veroordelen tot een levenslange gevangenisstraf. "Deze drie duivels hebben mijn hart in stukken gebroken. Het kan niet worden gerepareerd", zei Marcus Arbery tegen de rechtbank. Ook richtte hij zich tot de drie verdachten: "Jullie haten zwarte mensen."

Geen bewijs gevonden

Arbery was op een middag in februari 2020 door een wijk in Brunswick aan het hardlopen, toen de McMichaels besloten hun geweren te pakken, in een pick-uptruck te springen en de achtervolging in te zetten. Ze vonden dat Arbery er verdacht uitzag en er waren recentelijk veel inbraken geweest, stelden ze. Hun buurman Bryan voegde zich bij hen in zijn eigen pick-uptruck. Met zijn mobiele telefoon filmde hij hoe Travis McMichael van dichtbij met een jachtgeweer op de ongewapende Arbery schoot. De video van het incident verscheen maanden later op sociale media.

Er is nooit enig bewijs gevonden dat Arbery in verband brengt met inbraak of diefstal in de bewuste woonwijk.

De dood van Arbery was een van de gevallen die in de zomer van 2020 in de Verenigde Staten en daarbuiten massale protesten aanwakkerde tegen raciaal onrecht en politiegeweld. Het bekendste geval was de dood van de zwarte man George Floyd uit Minneapolis, Missouri.

Meer uit Buitenland

Russen claimen grote overwinning in referenda

MOSKOU (ANP/DPA) - Nadat in drie bezette regio's in Oekraïne alle stemmen zijn geteld in de referenda over aansluiting bij Rusland, claimen Russische officials dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. "De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland", zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev volgens persbureau TASS.

1 uur geleden
Dochter van Iraanse ex-president aangehouden

TEHERAN (ANP/AFP) - In Iran is dinsdag de dochter van oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani opgepakt omdat ze tot protesten zou hebben aangezet, meldde het Iraanse persbureau Tasnim. "Faezeh Hashemi is gearresteerd in het oosten van Teheran door veiligheidsagenten omdat ze relschoppers tot straatprotesten heeft aangezet."

2 uur geleden
Florida bereidt zich voor op orkaan Ian

TAMPA (ANP/RTR) - Florida zet zich schrap voor de orkaan Ian, die naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan de westkust van de Amerikaanse staat aan land zal gaan. Circa 2,5 miljoen inwoners kregen het bevel of de waarschuwing om te evacueren.

3 uur geleden
Saudische kroonprins Bin Salman nu ook premier

RIYAD (ANP/RTR) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is nu ook premier van het land, een post die gewoonlijk bezet wordt door de koning. Het Saudische staatspersbureau publiceerde dinsdag een koninklijk besluit met wijzigingen in het kabinet.

4 uur geleden
Russische dienstweigeraars van harte welkom in Verenigde Staten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Russen die naar het buitenland willen om de mobilisatie te ontlopen, zijn van harte welkom in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zei dinsdag dat alle Russische dienstweigeraars asiel kunnen aanvragen in het land.

5 uur geleden
Meer Russen naar EU sinds mobilisatie

WARSCHAU (ANP) - Na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer Russen naar de Europese Unie gekomen. Volgens cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex staken vorige week bijna 66.000 Russen de grens van een EU-lidstaat over. Dat is 30 procent meer dan een week eerder.

7 uur geleden
Europese Commissie: straf voor organisatoren referenda Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Europese Commissie wil deelnemers aan de organisatie van de Russische referenda in de bezette delen van Oekraïne op de sanctielijst van de EU zetten. Ook "internationale waarnemers" die Moskou voor de volksstemming over aansluiting bij Rusland naar Oekraïne heeft gestuurd, komen volgens de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell in aanmerking voor strafmaatregelen.

7 uur geleden