Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

BRUNSWICK (ANP/RTR) - Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft Travis McMichael en zijn vader Gregory McMichael tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van de moord op Ahmaud Arbery in 2020. Arbery, een zwarte man, werd neergeschoten toen hij door een grotendeels witte wijk jogde.

De 36-jarige en 66-jarige witte mannen zijn twee van de drie verdachten. De derde is de eveneens witte buurman William Bryan van 52 jaar oud. Hij hoort zijn straf ook op maandag. De verdachten werden eerder al veroordeeld. In januari kregen ze alle drie ook al een levenslange celstraf. De drie verdachten beriepen zich tevergeefs op zelfverdediging en zijn in beroep gegaan tegen de eerdere uitspraak.

Tijdens de eerste federale hoorzitting vroeg Marcus Arbery, de vader van de vermoorde man, de rechter om de jongere McMichael te veroordelen tot een levenslange gevangenisstraf. "Deze drie duivels hebben mijn hart in stukken gebroken. Het kan niet worden gerepareerd", zei Marcus Arbery tegen de rechtbank. Ook richtte hij zich tot de drie verdachten: "Jullie haten zwarte mensen."

Geen bewijs gevonden

Arbery was op een middag in februari 2020 door een wijk in Brunswick aan het hardlopen, toen de McMichaels besloten hun geweren te pakken, in een pick-uptruck te springen en de achtervolging in te zetten. Ze vonden dat Arbery er verdacht uitzag en er waren recentelijk veel inbraken geweest, stelden ze. Hun buurman Bryan voegde zich bij hen in zijn eigen pick-uptruck. Met zijn mobiele telefoon filmde hij hoe Travis McMichael van dichtbij met een jachtgeweer op de ongewapende Arbery schoot. De video van het incident verscheen maanden later op sociale media.

Er is nooit enig bewijs gevonden dat Arbery in verband brengt met inbraak of diefstal in de bewuste woonwijk.

De dood van Arbery was een van de gevallen die in de zomer van 2020 in de Verenigde Staten en daarbuiten massale protesten aanwakkerde tegen raciaal onrecht en politiegeweld. Het bekendste geval was de dood van de zwarte man George Floyd uit Minneapolis, Missouri.

Meer uit Buitenland

Rusland wijt burgerslachtoffers op de Krim aan raketten VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor een Oekraïense raketaanval op de door Rusland geannexeerde Krim, waarbij vijf mensen onder wie drie kinderen omkwamen en bijna 125 mensen gewond raakten. Bij de aanval werd immers gebruikgemaakt van door de VS geleverde raketten, aldus het Russische ministerie van Defensie, dat sprak van een "doelbewuste raketaanval op vreedzame inwoners".

1 uur geleden
Nog twee vermisten na noodweer in delen kanton Graubünden

CHUR (ANP/AFP) - Na het noodweer dat delen van het Oost-Zwitserse kanton Graubünden vrijdag trof, zijn er nog twee vermisten. Er wordt van uitgegaan dat ze niet meer in leven zijn. Zondag is bekendgemaakt dat de stoffelijke resten van een vermiste man zijn aangetroffen in het dal van Mesolcina, niet ver van de Italiaanse grens. De man verdween vrijdag meer dan acht kilometer van de plek waar zijn lichaam door bergingswerkers werd gevonden.

2 uur geleden
Groothertog Luxemburg draagt taken over

LUXEMBURG (ANP) - De 69-jarige Luxemburgse groothertog Henri draagt taken over aan zoon Guillaume. Hij zei dit in een toespraak op de nationale feestdag van het land. "Ik wil meedelen dat ik besloten heb prins Guillaume in oktober te benoemen tot luitenant-vertegenwoordiger", aldus de groothertog.

4 uur geleden
Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende dagen 1600 evenementen gepland en er worden nieuwe spotjes uitgezonden op televisie en verspreid via sociale media, staat in een memo die is ingezien door het Amerikaanse NBC News.

4 uur geleden
Toeristen kunnen weer naar Capri na reparatie waterpijpleiding

CAPRI/NAPELS (ANP/DPA) - Na de reparatie van een waterpijpleiding naar het eiland Capri kunnen toeristen weer naar het geliefde eiland toe. Burgemeester Paolo Falco heeft zondag gezegd dat alle reisbeperkingen zijn ingetrokken. Zaterdag werd de toevoer van drinkwater geblokkeerd door met name een luchtbel in de leiding, maar de problemen zijn verholpen.

5 uur geleden
Netanyahu: we zagen dramatische afname in wapenleveranties VS

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de verwachting uitgesproken dat onenigheid met de Verenigde Staten over wapenleveranties aan zijn land in de nabije toekomst zal worden opgelost. De regeringschef zei tijdens kabinetsberaad dat die leveranties ongeveer vier maanden geleden "een dramatische afname" begonnen te vertonen.

6 uur geleden
Oekraïne meldt vernietiging kruisraketten bij Kyiv

KYIV (ANP/BLOOMBERG/RTR/DPA) - Oekraïne zegt twee kruisraketten te hebben neergehaald die richting de hoofdstad vlogen. In Kyiv waren explosies te horen. De gouverneur van het hoofdstedelijke gebied zei dat twee mensen lichtgewond raakten door vallende raketresten. Een twintigtal huizen en meerdere bedrijven zouden schade hebben opgelopen.

6 uur geleden