
Twee tieners aangehouden om mogelijke aanslag bij huis loodgieter
VLAARDINGEN (ANP) - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Vlaardingen twee jongens aangehouden die mogelijk van plan waren een aanslag te plegen op de loodgieter die al meer dan tien keer het doelwit is geweest van aanslagen.
Een 16-jarige jongen uit Krimpen aan den IJssel en een 15-jarige Rotterdammer zijn bij het huis van de loodgieter op de Gretha Hofstralaan opgepakt. Ze hadden spullen bij zich die gebruikt worden bij het plegen van aanslagen, meldt de politie. Een woordvoerder bevestigt dat het om zwaar vuurwerk gaat. Het duo zit vast in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.
De politie onderzoekt nog of deze aanhouding verband houdt met eerdere ontploffingen in Vlaardingen. De woning, het bedrijfspand en persoonlijke bezittingen van de loodgieter zijn het afgelopen jaar al meer dan tien keer het doelwit geweest van explosies. Deze maand is voor het eerst iemand veroordeeld voor betrokkenheid bij een explosie bij de woning in Vlaardingen. Ook zijn door het OM tegen meerdere mensen verschillende straffen geƫist.
Gebiedsverbod
De loodgieter heeft naar eigen zeggen geen idee waarom hij steeds doelwit is. Tegen de regionale omroep Rijnmond zei hij deze week dat hij niet wordt bedreigd of afgeperst. De woning van de man, die getrouwd is en twee kinderen heeft, is eind maart op last van burgemeester Bert Wijbenga voor de derde keer gesloten. Ook heeft hij een gebiedsverbod voor een deel van Vlaardingen.
Op foto's van het huis op sociale media is te zien dat de woning van de loodgieter is omgeven met stapels van 1 kubieke meter grote zandzakken en dat aan de voorkant van het huis grote keien op het trottoir liggen. De politiewoordvoerder weet niet op wiens initiatief het huis gebarricadeerd is. Volgens de regionale omroep Rijnmond is dat door de gemeente Vlaardingen gedaan. De gemeente was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 9613 meldingen van discriminatie gekregen, 623 meer dan in 2023. Dat staat in een donderdag verschenen rapport gemaakt in opdracht van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 29 procent over seksuele gerichtheid en 9 procent over antisemitisme.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die niet willen dat hun gegevens worden gebruikt om de kunstmatige intelligentie (AI) van techbedrijf Meta te trainen, hebben nog tot 27 mei de tijd om daar bezwaar tegen te maken. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond, wijst daarop. Na die datum gaat het bedrijf de gegevens van gebruikers van zijn platforms Facebook en Instagram, zoals berichten, foto's en reacties, inzetten om de technologie te ontwikkelen.
21 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Rotterdam moet maatregelen nemen tegen de toenemende onleefbaarheid bij de opvang van statushouders op het schip Silja dat in de Merwehaven in Rotterdam-West ligt. Dat vindt een deel van de Rotterdamse gemeenteraad.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De politie heeft woensdag twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen. Het gaat om een 20-jarige man en een 18-jarige man, beiden uit Heerhugowaard. De verdachte van 20 is de man op de beelden uit een bouwmarkt in Assen die de politie eerder deelde. Die beelden worden nu offline gehaald.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nieuwe bijzondere bromfietsen zoals elektrische steps, segways en bso-bussen moeten vanaf 1 juli een kenteken hebben. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eigenaren van bijzondere bromfietsen die nu al de weg op gaan, moeten uiterlijk een jaar later een kenteken hebben aangevraagd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na een daling van het aantal overvallen in de laatste jaren, laat het aantal in de eerste maanden van dit jaar een opvallende toename zien. Tot en met april telde de politie al 218 overvallen, 69 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (149).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fijnstofuitstoot afkomstig van wegverkeer in Nederland is in tien jaar tijd ruim 16 procent gedaald. Statistiekbureau CBS ziet in nieuwe cijfers over het jaar 2023 dat de totale hoeveelheid fijnstof door wegverkeer afnam met 0,7 miljoen kilo in vergelijking met 2013. De verbetering komt vooral door schonere motoren en roetfilters.
5 uur geleden