Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee smokkelaars opgepakt na drama met migranten in Italië

Twee smokkelaars opgepakt na drama met migranten in Italië

STECCATO DI CUTRO (ANP) - Na het bootdrama waarbij tientallen dode migranten zijn aangespoeld aan de Italiaanse kust, zijn twee mensensmokkelaars aangehouden. Het Italiaanse Rai News schrijft dat ze zijn opgepakt voor het helpen bij en aanzetten tot illegale immigratie, maar de politie onderzoekt ook dood door schuld. De politie doet nog onderzoek naar de betrokkenheid van nog twee anderen.

Bij het ongeluk zijn zeker 61 mensen overleden, onder wie dertien kinderen. Zo'n tachtig mensen konden worden gered, maar er bestaat nog onduidelijkheid over hoeveel mensen aan boord waren van de boot. Getuigenissen lopen uiteen van 180 tot 250. Van de overlevenden zijn 22 mensen naar het ziekenhuis gebracht.

De migranten vertrokken drie of vier dagen eerder uit de West-Turkse stad İzmir. De mensen aan boord waren vooral afkomstig uit Afghanistan, Irak, Iran en Syrië. De oude houten boot brak door de ruwe zee en ging ten onder. Volgens lokale media was de boot niet bestand tegen de hoge golven. De wrakstukken en de doden spoelden aan bij Steccato di Cutro in de regio Calabrië.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni reageerde geschokt, maar maakt zich ook kwaad over de mensensmokkelaars die zulke tragedies mogelijk maken. Buitenlandminister Matteo Piantedosi zegt dat gewetenloze criminelen veel geld verdienen door de migranten een reis naar Europa op gammele, niet zeewaardige bootjes aan te smeren. "Over de lijken van hun slachtoffers worden enorme winsten gemaakt die in drugs en in wapens worden geïnvesteerd."

Meer uit Buitenland

Topman bevestigt gesprekken over Franse straaljagers voor Saudi's

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië is in gesprek over de aankoop van Rafale-straaljagers uit Frankrijk. Dat bevestigt topman Éric Trappier van Dassault Aviation, dat de gevechtsvliegtuigen maakt, in een gesprek met journalisten. Geruchten over de onderhandelingen gingen in gespecialiseerde media al langer.

27 minuten geleden
Emir Qatar valt over houding andere landen: dit is genocide

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft dinsdag in hoofdstad Doha de internationale gemeenschap ervan beschuldigd "de Palestijnen de rug te hebben toegekeerd". Emir Tamim bin Hamad al-Thani noemde in een toespraak tijdens een bijeenkomst van de Gulf Cooperation Council het "een schande" dat het Israël "al twee maanden lang wordt toegestaan deze gruwelijke misdaden te begaan".

46 minuten geleden
WFP stopt hulp aan door Houthi's bestuurd Jemen

ROME (ANP/RTR) - Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) staakt voorlopig de hulp aan het door de Houthi's bestuurde noorden en westen van Jemen. Volgens het WFP is er minder geld voor beschikbaar en is er een geschil met de plaatselijke autoriteiten over de distributie van voedselhulp aan de armsten.

48 minuten geleden
Londen en Rwanda tekenen nieuw verdrag over migranten

KIGALI (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Rwanda hebben dinsdag een nieuw verdrag getekend om de deportatie van illegale migranten naar dat Afrikaanse land toch mogelijk te maken. Het Hooggerechtshof zette vorige maand een streep door die plannen, maar de Britse regering hoopt nu met dit nieuwe verdrag onder die uitspraak uit te komen.

53 minuten geleden
Dodental loopt op na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/DPA/RTR) - Het dodental na een vulkaanuitbarsting in Indonesië is opgelopen naar 22. De reddingsdiensten zeggen bij de vulkaan Marapi op Sumatra de lichamen van negen vermisten te hebben gevonden. Er wordt nu nog gezocht naar één persoon.

2 uur geleden
Frans parlement wil e-sigaretten verbieden

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft unaniem ingestemd met een voorstel om e-sigaretten voor eenmalig gebruik te verbieden. De e-sigaretten, ook vapes genoemd en in Frankrijk bekend als puffs, zouden voor tieners de eerste stap zijn richting een tabaksverslaving en slecht zijn voor het milieu.

2 uur geleden
UNICEF: geen veilige zones mogelijk in Gazastrook

GENÈVE/CAÏRO/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Praten over veilige zones voor burgers in de Gazastrook is nu onzin, zegt een woordvoerder van de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Het Israëlische leger heeft de strook op een kaart in hele kleine zones verdeeld en roept burgers op van de ene naar de andere zone te gaan, omdat het in bepaalde zones veiliger zou zijn. Volgens UNICEF-zegsman James Elder is dat niet waar en weet ook iedereen dat.

3 uur geleden