Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee Russische diplomaten worden uitgezet wegens spionage

Twee Russische diplomaten worden uitgezet wegens spionage

DEN HAAG (ANP) - Twee diplomaten van de Russische ambassade in Den Haag moeten het land binnenkort verlaten. Ze zijn tot persona non grata verklaard, omdat ze zich bezighielden met spionage in de Nederlandse hightech-sector. Dat meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het tweetal werkte voor de buitenlandse inlichtingendienst SVR van Rusland. Ze waren geaccrediteerd als diplomaat op de ambassade. De ambassadeur is woensdag om de zaak op het ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen.

De spionagezaak heeft volgens de AIVD "zeer waarschijnlijk schade" toegebracht aan de organisaties waar de Russische informanten actief zijn of waren "en daarmee mogelijk ook aan de Nederlandse economie en de nationale veiligheid".

Netwerk van bronnen

Een agent bouwde volgens de AIVD een "substantieel netwerk van bronnen op, die allen werkzaam zijn of waren in de Nederlandse hightech-sector". De mensen die hij benaderde, hadden toegang tot gevoelige informatie. Sommige mensen kregen geld in ruil voor informatie. De tweede agent die uitgewezen wordt, had een "ondersteunende rol".

"We hebben in meer dan tien gevallen redelijk intensieve contacten kunnen vaststellen, waarvan we in een aantal gevallen ook echt hebben gezien en gehoord dat er sprake was van informatieoverdracht en betaling", zei AIVD-baas Erik Akerboom in het radioprogramma Nieuws en Co.

IND

De Russen hadden interesse in "informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie". Volgens de AIVD werkten de bronnen van de Russen in zowel bedrijven als een hogere onderwijsinstelling. Over de identiteit van de informanten en getroffen bedrijven en onderwijsinstelling doet de AIVD geen mededelingen.

De AIVD heeft de getroffen organisaties gewaarschuwd net als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over de zaak. "De IND treft op grond hiervan vreemdelingrechtelijke maatregelen tegen een bron", meldt de AIVD.

Kwetsbaar doelwit

Nederland is in "toenemende mate een kwetsbaar doelwit van spionage", aldus de inlichtingendienst. Dat komt omdat de economie, wetenschap en techniek tot de meest ontwikkelde van de wereld behoren.

Twee jaar geleden werd een operatie van de Russische militaire inlichtingendienst GROe verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. De Russen werden toen op heterdaad betrapt door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Vier Russische officieren van de GROe werden daarna het land uitgezet.

Het kabinet kondigde vorige maand aan Nederlandse kennis beter te willen beschermen. Onderzoek moet beter worden beschermd. Universiteiten en onderzoeksinstituten dienen zich bewuster te worden van mogelijke risico's op spionage. Er komt onder meer een checklist en expertise- en adviesloket kennisveiligheid.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden