Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee Palestijnse vrouwen doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever

Twee Palestijnse vrouwen doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/DPA) - Bij twee afzonderlijke incidenten zijn zondag twee Palestijnse vrouwen doodgeschoten, melden de verantwoordelijke partijen, het Israëlische leger en de politie in Hebron.

Het eerste incident was in de buurt van Bethlehem, waar een vrouw zich volgens het leger verdacht gedroeg. Ze bleef enkele soldaten naderen, ook toen deze haar zeiden te stoppen en waarschuwingsschoten losten. De soldaten openden vervolgens het vuur en raakten de vrouw, die later ongewapend bleek, in haar onderlichaam. Ze overleed op weg naar het ziekenhuis. Bethlehem is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, ten zuiden van Jeruzalem.

Het tweede incident was nabij de Ibahimi-moskee in Hebron, een heilige plaats voor zowel joden als moslims. Een vrouw stak een politieagent met een mes, waarop andere agenten haar doodschoten, aldus de politie. De gestoken agent raakte lichtgewond. Hebron is een Palestijnse stad in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever.

Gespannen situatie

De situatie in Israël is gespannen nadat bij vier aanslagen veertien doden zijn gevallen in twee weken tijd. Zo schoot donderdag een Palestijn uit een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever nog drie mensen dood in Tel Aviv.

Israël vreest nog meer gewelddaden tijdens de islamitische vastenmaand ramadan, die begin april is begonnen.

Meer uit Buitenland

UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

10 minuten geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

12 minuten geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

14 minuten geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

3 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

3 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

4 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

4 uur geleden