
Twee nieuwe Nederlandse zaken op lijst onbekende overleden vrouwen
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft twee nieuwe zaken toegevoegd aan de lijst van Identify Me. Met deze campagne proberen zes landen en Interpol de identiteit te achterhalen van 46 onbekende overleden vrouwen. De nieuwe zaken gaan over een vrouw die in 2004 werd gevonden in de duinen bij Wassenaar en een die in 2013 vlak bij de Maas in Limburg werd ontdekt. De meesten zijn omgekomen door geweld of onder verdachte omstandigheden.
De campagne werd ontwikkeld in Nederland en gelanceerd in mei 2023. Samen met België, Duitsland en Interpol werd aandacht gevraagd voor 22 zaken, waaronder negen Nederlandse zoals die van het Heulmeisje. Zij werd in 1976 gevonden in Maarsbergen. Er kwamen in totaal 1800 tips binnen en het slachtoffer in een dertig jaar oude moordzaak werd geïdentificeerd. Familieleden herkenden de in 1992 in Antwerpen vermoorde Rita Roberts uit Wales aan haar tatoeage.
Dit jaar nemen ook Frankrijk, Spanje en Italië deel. "De hoop is dat dankzij de nieuwe oproep aan het internationale publiek meer vrouwen hun naam kunnen terugkrijgen", aldus de politie.
Met de twee nieuwe zaken komt het totaal op elf vrouwen die in Nederland gevonden werden. De eerste draait om een vrouw die op 4 juli 2004 werd gevonden in Meijendel, een duingebied bij Wassenaar. Het is nog altijd onbekend wie zij is en hoe ze is omgekomen. Het vermoeden bestaat dat de vrouw uit Duitsland komt, omdat ze sleutels bij zich had die ooit geleverd zijn aan een bedrijf in de Duitse plaats Bottrop, een klein uur van de grens met Nederland. Ook een onderzoek met isotopen wijst uit dat ze de laatste vijf jaar verbleef in Duitsland of Nederland.
De tweede nieuwe zaak gaat over een vrouw die op 6 januari 2013 werd gevonden op de oever bij de Pietersplas en het Grindgat Oost-Maarland in de buurt van Maastricht. De politie denkt dat zij is omgekomen door een misdrijf en vanuit de richting van België is meegevoerd door de Maas. De vrouw droeg een opvallende ring die destijds in de Belgische stad Luik werd verkocht en een bedeltje van een klein visje. Ondanks een DNA-match met een bloedspoor uit een Belgisch politiedossier is haar identiteit nog altijd niet bekend.
Naast de elf Nederlandse zaken zijn er ook zaken die een Nederlandse link hebben. Zoals het meisje dat gevonden werd in een rivier in het Duitse Frankfurt. Haar lichaam was verzwaard met een parasolvoet van Nederlandse makelij.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
12 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
20 minuten geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
2 uur geleden