
Twee Nederlandse terrorismeverdachten uit Syrië opgehaald
DEN HAAG (ANP) - Twee van terrorisme verdachte vrouwen zijn met hun twee kinderen uit Syrië overgebracht naar Nederland, laten demissionair ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten.
Het viertal is met hulp van de Verenigde Staten overgebracht. De vrouwen zijn na aankomst in Nederland aangehouden, de kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De bewindslieden kunnen verder niks kwijt over de operatie.
"Met de overbrenging naar Nederland beoogt het kabinet te voorkomen dat deze twee verdachten straffeloos blijven", aldus de ministers.
Amerikaanse staatsburgers
De vrouwen hadden bij de rechter een verzoekschrift ingediend om hun rechtszaak te beëindigen. De rechtbank in Rotterdam hield de zaak in december zes maanden aan om het kabinet de kans te geven de vrouwen op te halen.
De VS hebben naast de Nederlandse verdachten ook elf Amerikaanse staatsburgers teruggehaald. Dat is het grootste aantal tot nu toe, meldt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een persverklaring. Er werden ook zes Canadezen en een Fin opgehaald. De VS zeggen daar hulp bij gekregen te hebben van de regering in Koeweit en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een coalitie van milities en rebellengroeperingen.
Islamitische Staat
De VS schatten dat er zo'n 30.000 mensen uit zestig landen verblijven in de kampen Al Hol en Al Roj, onder wie vooral kinderen. Blinken zegt blij te zijn dat Nederland, Canada en Finland hun burgers hebben teruggehaald. "We bedanken deze regeringen voor de samenwerking en zijn verheugd met het leiderschap dat ze aan de dag leggen door hun inwoners naar huis te halen."
Sinds 2012 zijn volgens de inlichtingendienst AIVD ongeveer honderd vrouwen naar Syrië en Irak uitgereisd om zich daar aan te sluiten bij jihadistische groepen, voornamelijk bij Islamitische Staat (IS).
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 9613 meldingen van discriminatie gekregen, 623 meer dan in 2023. Dat staat in een donderdag verschenen rapport gemaakt in opdracht van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 29 procent over seksuele gerichtheid en 9 procent over antisemitisme.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die niet willen dat hun gegevens worden gebruikt om de kunstmatige intelligentie (AI) van techbedrijf Meta te trainen, hebben nog tot 27 mei de tijd om daar bezwaar tegen te maken. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond, wijst daarop. Na die datum gaat het bedrijf de gegevens van gebruikers van zijn platforms Facebook en Instagram, zoals berichten, foto's en reacties, inzetten om de technologie te ontwikkelen.
30 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Rotterdam moet maatregelen nemen tegen de toenemende onleefbaarheid bij de opvang van statushouders op het schip Silja dat in de Merwehaven in Rotterdam-West ligt. Dat vindt een deel van de Rotterdamse gemeenteraad.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De politie heeft woensdag twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen. Het gaat om een 20-jarige man en een 18-jarige man, beiden uit Heerhugowaard. De verdachte van 20 is de man op de beelden uit een bouwmarkt in Assen die de politie eerder deelde. Die beelden worden nu offline gehaald.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nieuwe bijzondere bromfietsen zoals elektrische steps, segways en bso-bussen moeten vanaf 1 juli een kenteken hebben. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eigenaren van bijzondere bromfietsen die nu al de weg op gaan, moeten uiterlijk een jaar later een kenteken hebben aangevraagd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na een daling van het aantal overvallen in de laatste jaren, laat het aantal in de eerste maanden van dit jaar een opvallende toename zien. Tot en met april telde de politie al 218 overvallen, 69 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (149).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fijnstofuitstoot afkomstig van wegverkeer in Nederland is in tien jaar tijd ruim 16 procent gedaald. Statistiekbureau CBS ziet in nieuwe cijfers over het jaar 2023 dat de totale hoeveelheid fijnstof door wegverkeer afnam met 0,7 miljoen kilo in vergelijking met 2013. De verbetering komt vooral door schonere motoren en roetfilters.
5 uur geleden