
Twee Nederlandse terrorismeverdachten uit Syrië opgehaald
DEN HAAG (ANP) - Twee van terrorisme verdachte vrouwen zijn met hun twee kinderen uit Syrië overgebracht naar Nederland, laten demissionair ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten.
Het viertal is met hulp van de Verenigde Staten overgebracht. De vrouwen zijn na aankomst in Nederland aangehouden, de kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De bewindslieden kunnen verder niks kwijt over de operatie.
"Met de overbrenging naar Nederland beoogt het kabinet te voorkomen dat deze twee verdachten straffeloos blijven", aldus de ministers.
Amerikaanse staatsburgers
De vrouwen hadden bij de rechter een verzoekschrift ingediend om hun rechtszaak te beëindigen. De rechtbank in Rotterdam hield de zaak in december zes maanden aan om het kabinet de kans te geven de vrouwen op te halen.
De VS hebben naast de Nederlandse verdachten ook elf Amerikaanse staatsburgers teruggehaald. Dat is het grootste aantal tot nu toe, meldt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een persverklaring. Er werden ook zes Canadezen en een Fin opgehaald. De VS zeggen daar hulp bij gekregen te hebben van de regering in Koeweit en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een coalitie van milities en rebellengroeperingen.
Islamitische Staat
De VS schatten dat er zo'n 30.000 mensen uit zestig landen verblijven in de kampen Al Hol en Al Roj, onder wie vooral kinderen. Blinken zegt blij te zijn dat Nederland, Canada en Finland hun burgers hebben teruggehaald. "We bedanken deze regeringen voor de samenwerking en zijn verheugd met het leiderschap dat ze aan de dag leggen door hun inwoners naar huis te halen."
Sinds 2012 zijn volgens de inlichtingendienst AIVD ongeveer honderd vrouwen naar Syrië en Irak uitgereisd om zich daar aan te sluiten bij jihadistische groepen, voornamelijk bij Islamitische Staat (IS).
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
21 minuten geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft 100.000 euro beschikbaar gesteld voor ondernemers langs het Valkenburgse Meer, als tegemoetkoming voor gemiste inkomsten. De recreatieplas bij Leiden was bijna drie maanden afgesloten, nadat een stuk van de oever was ingestort. De gemeente Katwijk trok de noodverordening vorige week in. Het grootste deel van het gebied is nu weer toegankelijk voor recreanten, zoals surfers en wandelaars.
11 uur geledenLICHTENVOORDE (ANP) - Orgel Joke is de nieuwe zaterdagheadliner op het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Ze vervangt op 19 juli Goldband, die zich vorige maand terugtrok om de omstreden nieuwe Amerikaanse eigenaar KKR. Ook Mental Theo, Bökkers, Jeffrey Parmentier, Sven Versteeg en Frans Bauer zullen het hoofdpodium betreden.
12 uur geledenDE BILT (ANP) - Het gebied waar code oranje is afgegeven wegens verwachte zware onweersbuien is uitgebreid met de provincies Groningen en Drenthe, meldt het KNMI. Eerder gold die weerwaarschuwing al in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het spoor heeft woensdag verspreid over het land te kampen met verstoringen. Er is onder meer een wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol, tussen Breda en Roosendaal is er een seinstoring en op diverse trajecten staan defecte treinen.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een 38-jarige man uit Amsterdam aangehouden die wordt verdacht van het bedreigen van Douwe Bob.
15 uur geleden