Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee Nederlanders overleden door busongeluk in Ecuador

Twee Nederlanders overleden door busongeluk in Ecuador

TENA (ANP) - Twee Nederlanders zijn zondagavond overleden door een busongeluk in de stad Tena in Ecuador. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. De overleden personen zijn een vrouw van 74 jaar uit Haarlem en een man van 73 jaar uit Hilversum.

Er zaten in totaal 21 Nederlanders in de bus. Twaalf Nederlanders zijn gewond naar een ziekenhuis overgebracht. Ze maakten een groepsreis met de bus.

Het ministerie laat weten consulaire bijstand te verlenen aan de slachtoffers en hun families in Nederland. Ook is er contact met de lokale autoriteiten en alarmcentrale Eurocross, die de praktische hulpverlening vanuit Nederland coördineert. Eurocross heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld voor betrokkenen, dat te bereiken is op 071-364 18 41.

Ziekenhuis

De alarmcentrale zegt te proberen alle leden van het reisgezelschap naar de Ecuadoraanse hoofdstad Quito te krijgen. Voor de gewonden zijn daar grotere ziekenhuizen met betere faciliteiten. Ook stuurt de organisatie eigen verpleegkundigen en hulpverleners naar Tena om daar de gewonden bij te staan. Dit team spreekt zowel Nederlands als Spaans.

Volgens persbureau AFP zouden de overige slachtoffers tussen de 41 en 75 jaar zijn. Er zou ook een Ecuadoraan gewond zijn geraakt. Twee gewonden zijn in kritieke toestand, aldus de directeur van het ziekenhuis in de stad Tena.

Botsing

De twee bussen botsten op elkaar op de weg tussen Tena en Baeza, in de provincie Napo. De bus die de Nederlandse toeristen vervoerde, kantelde en raakte het zwaarst beschadigd. Volgens een grote nationale krant zouden mensen in de buurt meteen hebben geholpen slachtoffers te bevrijden. De chauffeur van de touringcar zou de macht over het stuur hebben verloren en uiteindelijk tegen een bus zijn geknald. Getuigen gaven aan dat ledematen van slachtoffers verspreid over de weg lagen.

Verkeersongevallen zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Ecuador. Sinds begin dit jaar kwamen daar al bijna 1500 mensen om bij verkeersongevallen. In juli kantelde een bus in een buitenwijk van de hoofdstad Quito, waarbij acht mensen omkwamen en twintig gewond raakten.

Meer uit Binnenland

Ede zoekt nog plaatsen voor zo'n honderd Oekraïners uit Harskamp

EDE (ANP) - Ede zoekt nog plaatsen voor ongeveer honderd Oekraïners die nu op Legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp wonen. Defensie wil het militaire oefenterrein in juli zelf weer gaan gebruiken. Een deel van de gebouwen op de legerplaats is sinds 2022 in gebruik voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er woonden sindsdien ruim vierhonderd mensen.

13 minuten geleden
Ov drie grote steden zaterdag ook stil om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder van RET. GVB zegt dat al het openbaar vervoer in de hoofdstad voor drie minuten wordt stilgezet.

21 minuten geleden
Drie Nederlandse militairen gewond tijdens oefening in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Bij een botsing in Duitsland zijn drie Nederlandse militairen gewond geraakt. Ze moesten naar het ziekenhuis voor behandeling, meldt het ministerie van Defensie dinsdag. Twee andere militairen liepen bij het ongeval in Altmark blauwe plekken op.

24 minuten geleden
Zeeland geeft subsidie voor bescherming tegen wolven

MIDDELBURG (ANP) - Zeeuwse eigenaren van landbouwhuisdieren kunnen tijdelijk een subsidie aanvragen voor het nemen van maatregelen om een wolvenaanval te voorkomen. De provincie Zeeland stelt daarvoor 95.000 euro beschikbaar.

1 uur geleden
Roosendaal werkt aan opvang voor 300 asielzoekers

ROOSENDAAL (ANP) - In de buurt van het Brabantse dorp Heerle moet een noodopvang voor ongeveer driehonderd asielzoekers verrijzen. Het is de bedoeling dat de locatie maximaal vier jaar in gebruik is.

1 uur geleden
Kabinet wil strengere regels voor onder meer scootmobielen

DEN HAAG (ANP) - De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

1 uur geleden
Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing. Gezinnen en kwetsbaren moeten bovendien onderdak krijgen op een geschikte en veilige locatie, zeggen VluchtelingenWerk en UNHCR naar aanleiding van de brief van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

2 uur geleden