
Twee mensen opgepakt bij ontmantelen computergijzelbende LockBit
DEN HAAG (ANP) - Zeker twee mensen zijn opgepakt bij een grote internationale politie-actie tegen een bende die computersystemen gijzelde met de schadelijke software LockBit. De arrestaties gebeurden in Polen en Oekraïne. In Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Finland, Zwitserland en Australië zijn in totaal 34 servers van de cybercriminelen uit de lucht gehaald.
De Europese politiedienst Europol, die in Den Haag is gevestigd, heeft dinsdag de resultaten van Operatie Cronos naar buiten gebracht. Meer dan tweehonderd accounts met virtueel geld zijn bevroren. Criminelen gebruiken zulke accounts niet alleen om losgeld binnen te krijgen, maar ook om dat geld daarna wit te wassen.
De Verenigde Staten klagen twee Russen aan voor aanvallen met LockBit in dat land. Een van hen wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een andere veelgebruikte gijzelsoftware, Sodinokibi. Het is niet duidelijk of het gaat om de twee mensen die in Polen en Oekraïne zijn gearresteerd.
Opsporingen
Britse rechercheurs wisten de site van de hackersgroep over te nemen. Op dat platform stonden de namen van slachtoffers die niet snel betaalden. De groep beweerde op de site in Nederland te zijn gevestigd. Ook de technische infrastructuur achter LockBit is nu onder controle van de politie. De gegevens van de servers worden gebruikt om de leiders en anderen op te sporen en te vervolgen.
Lockbit, dat waarschijnlijk is ontwikkeld door Russische hackers, dook eind 2019 op. In enkele jaren tijd groeide het uit tot de meest gevreesde criminele software ter wereld. De ontwikkelaars lieten ook anderen tegen betaling gebruikmaken van de ransomware. Vorig jaar braken gebruikers in bij de grootste bank van China.
KNVB
Volgens het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT heeft Lockbit ook tientallen Nederlandse bedrijven en organisaties getroffen, waaronder voetbalbond KNVB. De bond heeft vermoedelijk meer dan 1 miljoen euro losgeld betaald om te voorkomen dat gehackte persoonsgegevens van onder anderen leden op straat zouden komen te liggen.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
16 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
1 dag geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
1 dag geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geleden