Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee medewerkers Russische ambassade Kabul omgekomen door aanslag

Twee medewerkers Russische ambassade Kabul omgekomen door aanslag

KABUL (ANP/RTR/DPA) - Twee medewerkers van de Russische ambassade in Kabul zijn maandag omgekomen toen een zelfmoordterrorist een bom liet afgaan bij de ingang van de diplomatieke missie, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook vier Afghanen kwamen om en er vielen elf gewonden. Volgens de politie in de Afghaanse hoofdstad hebben bewakers de aanslagpleger doodgeschoten.

Het Onderzoekscomité van de Russische Federatie, de hoogste onderzoeksinstantie in Rusland, zegt in een verklaring dat de Russische slachtoffers de tweede secretaris van de ambassade en een beveiliger zijn. Het comité kondigt aan een onderzoek te beginnen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei te hopen dat de verantwoordelijken voor de aanslag, die nog niet is opgeëist, "zo snel mogelijk de straf krijgen die ze verdienen". De Verenigde Naties veroordeelden de aanslag en riepen de Taliban op om diplomaten en diplomatieke missies beter te beschermen.

Visum

Bij de ambassade stonden naar verluidt Afghanen te wachten op een visum. Volgens een inwoner van de stad hebben veiligheidstroepen van de Taliban de omgeving afgezet.

Rusland handhaafde een ambassade in Kabul toen de radicaalislamitische Taliban daar vorig jaar de macht grepen. Veel andere landen besloten hun diplomatieke personeel, lokale medewerkers en eigen burgers te evacueren. Dat leidde destijds tot chaos op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad, waar zich veel angstige Afghanen verzamelden.

Meer uit Buitenland

Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

6 minuten geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

1 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

1 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

2 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

2 uur geleden
Marokko pakt verdachte bommeldingenbombardement België op

BRUSSEL (ANP) - Marokko heeft een man opgepakt die verdacht wordt van de valse bommeldingen die Belgische scholen de laatste weken ontvingen. Tientallen scholen besloten uit voorzorg te sluiten en duizenden leerlingen moesten thuisblijven.

2 uur geleden
Frans oorlogsschip in Egypte voor behandeling zieke kinderen Gaza

PARIJS (ANP/RTR) - Een Frans oorlogsschip is aangekomen in Egypte en kan mogelijk deze week al gewonde kinderen uit Gaza behandelen. Dat meldde minister van Defensie Sébastien Lecornu, die op de radio stelde dat helikoptercarrier Dixmude beschikt over twee operatiezalen en veertig bedden.

3 uur geleden