Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee mannen vrijgesproken die decennia vastzaten in New York

Twee mannen vrijgesproken die decennia vastzaten in New York

NEW YORK (ANP/AFP) - Twee Amerikanen die al decennia vastzaten, zijn maandag vrijgesproken door rechtbanken in New York. Het gaat om Wayne Gardine (49), die meer dan achttien jaar vastzat voor een moord in 1994, en Jabar Walker (49), die werd veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1995. Na herziening, aangevraagd door twee verschillende stichtingen, houden de veroordelingen juridisch niet stand. Zo waren er gebrekkige getuigenverklaringen en procedurefouten, erkennen de openbaar aanklagers.

De veroordeling van de destijds 23-jarige Walker was volgens The New York Times gebaseerd op één getuigenverklaring die later onder ede werd ingetrokken. Gardine werd veroordeeld voor moord op basis van de verklaring van een drugsdealer die zijn verhaal meerdere keren veranderde. De moordpartijen vonden plaats in dezelfde buurt en in dezelfde periode, er zat nog geen negen maanden tussen.

Walker werd maandag na de hoorzitting vrijgelaten. Op beelden was te zien hoe hij buiten, vergezeld door zijn familie, werd onthaald door Amerikaanse media. Gardine werd vorig jaar al voorwaardelijk vrijgelaten, maar toen onmiddellijk door de immigratiedienst vastgehouden. Hij riskeert ondanks zijn vrijspraak deportatie naar zijn geboorteland Jamaica.

Corrupte agenten

De twee vrijspraken staan volgens de Amerikaanse krant niet op zichzelf. Talloze New Yorkers, vaak zwart of Latijns-Amerikaans, zijn volgens de krant de afgelopen jaren vrijgesproken na decennia onterecht in de gevangenis te hebben doorgebracht. Dat komt voor een deel door corrupte politieagenten in delen van de stad, stelt de krant.

Volgens de krant zijn sinds 1989 zeker 115 veroordelingen voor moord later ongeldig verklaard.

Meer uit Buitenland

Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

19 minuten geleden
Doden en gewonden bij schietpartij op Westelijke Jordaanoever

MAALE ADUMIM (ANP/AFP/RTR) - Drie aanvallers hebben volgens de Israëlische politie op de bezette Westelijke Jordaanoever het vuur geopend op automobilisten. Er werd geschoten bij een checkpoint nabij de Israëlische nederzetting Maale Adumim, aldus de autoriteiten. De hulpdiensten melden een dode en vijf gewonden.

55 minuten geleden
Taliban kondigt twee executies aan in Afghaans voetbalstadion

GHAZNI (ANP/AFP) - In een voetbalstadion in de Afghaanse provincie Ghazni worden volgens de autoriteiten deze donderdag twee mensen geëxecuteerd. Waarvoor ze bestraft worden, is niet bekendgemaakt. De executies zijn de derde en vierde sinds de Taliban in augustus 2021 weer aan de macht kwamen.

1 uur geleden
VS-congreslid Gallagher in Taiwan: meer wapenleveringen nodig

TAIPEI (ANP/RTR) - Het Amerikaanse parlementslid Mike Gallagher, voorzitter van de commissie voor China van het Huis van Afgevaardigden, heeft donderdag in Taipei gezegd dat de Verenigde Staten de levering van wapens aan Taiwan moeten garanderen. De Republikein noemde de huidige achterstand in de door de VS toegezegde wapenleveringen een "groot probleem".

2 uur geleden
Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS (ANP) - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale tijd) bekend. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. Nog eens elf mensen raakten gewond.

4 uur geleden
Moslimgroep VS wil berisping congreslid dat zei: dood ze allemaal

WASHINGTON (ANP) - De Council on American-Islamic Relations (CAIR) heeft de leden van het Amerikaanse congres opgeroepen om het Republikeinse congreslid Andy Ogles te veroordelen. Volgens de CAIR riep Ogles op tot massamoord op de Palestijnen.

7 uur geleden
Door Marx aan Darwin gegeven exemplaar Das Kapital tentoongesteld

LONDEN (ANP) - Een zeldzaam boek dat in 1873 door Karl Marx aan Charles Darwin werd geschonken, keert na een vijf jaar lange restauratie terug naar Darwins huis in Kent. Daar zal het boek, dat de Engelse natuuronderzoeker vermoedelijk nooit heeft uitgelezen, aan het publiek worden tentoongesteld.

7 uur geleden