Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee keer zilver is voor zwemmer Kamminga pas het begin

Twee keer zilver is voor zwemmer Kamminga pas het begin

TOKIO (ANP) - Zodra 's ochtends de wekker rinkelt, gaat bij Arno Kamminga de borst vooruit. De zwemmer uit Katwijk wil in alles uitstralen dat hij een winnaar is, iemand die met lef durft te racen. Die houding leverde hem op de Olympische Spelen in Tokio weliswaar geen goud op, maar met twee zilveren medailles op de schoolslag was Kamminga ook "extreem blij".

"Ik ben pas vijf jaar bezig in het topzwemmen en heb een ongelooflijke opmars gemaakt. Als ik op dit niveau en zelfs hoger kan blijven doortrainen, en het in races nog langer kan volhouden, dan ga ik straks echt héél hard", aldus de 25-jarige Katwijker. "Ik heb mijn plafond nog lang niet bereikt."

Kamminga houdt wel van psychologische spelletjes. Hij straalt uit dat hij voor niemand bang is. Kort voor de start slaat Kamminga altijd een paar keer hard op zijn borstspieren en bovenarmen. Bij de finale van de 100 school keek hij recht in het gezicht van de naast hem startende topfavoriet Adam Peaty toen ze beiden het startblok op stapten. De Brit prolongeerde zijn olympische titel, maar weet dat de enorme marge die hij de afgelopen jaren had ten opzichte van al zijn concurrenten behoorlijk is afgebrokkeld door de opmars van Kamminga. Op de 200 meter koos de Nederlander met snelle, machtige slagen vol voor de aanval. Pas in de laatste meters kwam de Australiër Izaac Stubblety-Cook hem voorbij in de strijd om het goud.

Gameface

"Ik heb hier op deze Spelen geleerd dat ik dicht bij mezelf moet blijven, mijn eigen raceplan moet uitvoeren. En vooral: vertrouwen hebben. Rondlopen als een winnaar, zwemmen als een winnaar. Vanaf het moment dat 's ochtends de wekker af gaat, staat de 'gameface' op. Je moet je gedragen alsof je gaat winnen, anders lukt het niet. En op weg daar naartoe nergens de makkelijke weg nemen, altijd overal alles in stoppen."

Al die trainingsarbeid leverde Kamminga twee keer zilver op. "Ik ben pas net begonnen, er zit nog veel meer in. Dit zijn mijn eerste Spelen en ik ga met twee zilveren plakken naar huis. De laatste die twee medailles pakte op de 100 en 200 meter was Kosuke Kitajima. Nou, dat was er wel eentje." De Japanner won op beide afstanden goud in 2004 en 2008.

Over drie jaar, op de Spelen van Parijs, wil Kamminga dat ook presteren. "Mijn coach Mark Faber en ik zijn altijd bezig met de volgende stap. Gisteren zeiden we tegen elkaar dat we alweer uitkijken naar het volgende trainingsblok, om daarin veel werk te investeren om nóg sneller te gaan. We moesten elkaar toen even afremmen. Eerst hier genieten en oogsten na al het werk dat we erin hebben gestopt. Maar we kijken er ook heel erg naar uit om weer door te gaan. Dit is pas het begin."

Meer uit Sport

Nadal sluit langere tenniscarrière na 2024 niet definitief uit

MADRID (ANP/AFP) - Rafael Nadal laat nog open of 2024 het laatste jaar uit zijn tenniscarrière wordt. De 37-jarige Spaanse tennisser maakt volgende maand na bijna een jaar zijn rentree bij het ATP-toernooi van Brisbane en noemt de kans groot het het zijn laatste jaar wordt. Helemaal definitief is het echter niet.

2 uur geleden
FIA ziet af van onderzoek naar Mercedes-teambaas Wolff

LONDEN (ANP/DPA) - Autosportfederatie FIA zet het onderzoek naar teambaas Toto Wolff van Mercedes en diens vrouw Susie, de baas van de F1 Academy, niet door. Wolff zou vertrouwelijke informatie uit vergaderingen van de teambazen hebben doorgespeeld naar Susie, die aanschuift bij de vergaderingen van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1 (FOM).

5 uur geleden
Zwemsters missen podium op 4x50 meter wisselslagestafette

OTOPENI (ANP) - De Nederlandse zwemsters hebben bij de EK kortebaan in Roemenië naast de medailles gegrepen op de 4x50 meter wisselslag. Kira Toussaint, Tes Schouten, Tessa Giele en Valerie Van Roon tikten in 1.45,78 als vierde aan. Het goud ging naar Zweden in 1.43,26, voor Italië en Groot-Brittannië.

5 uur geleden
Zwemmer Kamminga pakt EK-goud op 100 m schoolslag, brons Corbeau

OTOPENI (ANP) - Arno Kamminga heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan de titel veroverd op de 100 meter schoolslag. De 28-jarige zwemmer was in het Roemeense Otopeni met 56,52 net iets sneller dan titelverdediger Nicolo Martinenghi uit Italië. Caspar Corbeau greep het brons in 56,66.

5 uur geleden
Schouten op EK met Nederlands record naar finale 200 meter school

OTOPENI (ANP) - Tes Schouten heeft zich bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië overtuigend geplaatst voor de finale op de 200 meter schoolslag. De 22-jarige zwemster was met een Nederlands record van 2.16,98 de snelste. Ze dook ruim onder haar eigen toptijd van 2.18,19, die ze vorig jaar tijdens de WK kortebaan zwom.

5 uur geleden
Toussaint grijpt op EK kortebaan naast medaille op 200 meter rug

OTOPENI (ANP) - Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan naast de medailles gegrepen op de 200 meter rugslag. De 29-jarige zwemster tikte in het Roemeense Otopeni als zesde aan in 2.04,47. Het goud ging naar de Britse Medi Harris in 2.02,45.

7 uur geleden
Regering Oekraïne bezorgd om oproep Russen op Spelen toe te laten

KYIV (ANP) - De Oekraïense regering zegt "erg bezorgd" te zijn over de oproep die een aantal internationale sportbonden en nationale olympische comité's aan het IOC hebben gedaan om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen van Parijs komende zomer.

11 uur geleden