Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee jaarclubs Vindicat geschorst na feestje in partybus

Twee jaarclubs Vindicat geschorst na feestje in partybus

GRONINGEN (ANP) - Een mannenjaarclub en een vrouwenjaarclub van het Groninger Studentencorps Vindicat zijn voor de rest van het verenigingsjaar geschorst. De groep van tussen de dertig en veertig leden nam deel aan een feestje aan boord van een partybus, waar het er niet coronaproof aan toeging. De voorzitter van het bestuur van Vindicat, Wessel Giezen, benadrukt dat de jaarclubs dit zelf hadden georganiseerd en dat het feestje niet uitging van de vereniging. "Ik kan er niet bij waarom je dit zou doen", aldus Giezen.

Donderdag kwamen filmpjes naar buiten via verschillende Groningse media. Te zien zijn studenten die in de touringcar dicht op elkaar aan het dansen en zingen zijn, zonder mondkapje. Het betreffende busbedrijf uit Franeker, Boostbussen, adverteert met 'coronaproof tours door heel Nederland'. Ook kwam een spraakbericht naar buiten, waarin de deelnemers aan het feestje werden opgeroepen al hun filmpjes van het evenement van hun sociale media te halen.

De woordvoerder van de Groningse burgemeester Koen Schuiling spreekt van een "oerdomme actie", maar snapt dat het bestuur van Vindicat niet alle leden individueel in de gaten kan houden. "Net als dat de burgemeester niet alle inwoners aan een touwtje heeft, geldt dat ook voor de Senaat van Vindicat, die heeft niet alle leden aan een touwtje." Hij wil niet vooruitlopen op mogelijke sancties.

De Rijksuniversiteit Groningen wil niet reageren. "De universiteit gaat niet over het privéleven van studenten", zegt een woordvoerster.

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

3 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

3 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

6 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

7 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

7 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

8 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

9 uur geleden