Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee jaar cel voor Wit-Russische journalisten die protest filmden

Twee jaar cel voor Wit-Russische journalisten die protest filmden

MINSK (DPA/RTR) - Twee Wit-Russische journalisten zijn veroordeeld tot twee jaar celstraf, omdat zij verslag hebben gedaan van protesten tegen de regering van president Aleksandr Loekasjenko. Een rechtbank in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, oordeelde dat de twee vrouwen de openbare orde hadden verstoord.

De 27-jarige Katerina Bachvalova en de 23-jarige Daria Tsjoeltsova werken voor Belsat, een Wit-Russisch medium dat opereert vanuit Polen. De vrouwen werden in november vorig jaar opgepakt nadat zij verslag hadden gedaan van protesten vanwege de dood van activist Roman Bondarenko. De verslaggevers filmden onder meer hoe de politie tientallen demonstranten arresteerde. De vrouwen zouden volgens de rechter de protesten die zij filmden zelf hebben opgezet. Bachvalova en Tsoeltsova zeggen onschuldig te zijn.

Activist Bondarenko stierf in november in het ziekenhuis, nadat hij volgens activisten zwaar was mishandeld door veiligheidstroepen. Het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent verantwoordelijkheid. De regering stelde dat Bondarenko dronken was ten tijde van zijn overlijden. Vrijdag staat nog een journalist voor de rechter, omdat hij deze bewering tegensprak.

Wit-Rusland heeft sinds de presidentsverkiezingen op 9 augustus vorig jaar vrijwel wekelijks te maken met protesten tegen de president. De 66-jarige Loekasjenko riep zichzelf na de omstreden verkiezingen uit tot winnaar met ruim 80 procent van de stemmen, na al 26 jaar aan de macht te zijn geweest. Tegenstanders van de president zien oppositieleider Svetlana Tichanovskaja als de winnaar. Zij is naar het Litouwen gevlucht.

Meer uit Buitenland

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

36 minuten geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

2 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

2 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

4 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

6 uur geleden