Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee Franse militairen gedood in Mali

Twee Franse militairen gedood in Mali

PARIJS (ANP) - Twee Franse soldaten zijn zaterdag om het even gekomen in Mali, heeft het Élysée in Parijs bekendgemaakt. Een derde raakte gewond toen een geïmproviseerd explosief hun pantservoertuig trof.

President Emmanuel Macron heeft met grote droefheid kennisgenomen van het overlijden van Yvonne Huynh en Loic Risser, zo liet zijn bureau weten. Huynh is de eerste Franse vrouwelijke militair die is omgekomen bij de inzet van de Franse troepen in de Sahelregio. De soldaat die gewond is geraakt, verkeert niet in levensgevaar, werd gemeld.

Vijftig Fransen sneuvelden al sinds Frankrijk met meer dan 5000 manschappen in 2013 actief werd in de Sahel als onderdeel van Operatie Barkhane. Het immense gebied heeft te kampen met jihadistisch geweld en een veiligheidscrisis die de afgelopen jaren duizenden burgers en militairen het leven hebben gekost.

Maandag vonden in Mali nog drie Franse militairen op identieke wijze de dood. Een aan al-Qaida gelieerde groep had daarvoor de verantwoordelijkheid opgeëist.

Meer uit Buitenland

Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

1 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

5 uur geleden
Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

6 uur geleden
EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.

8 uur geleden
Paus sluit onderzoek naar 'aanrandende' kardinaal uit

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft een formeel kerkelijk onderzoek naar een aanklacht tegen de Canadese kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding uitgesloten. De paus verklaarde dat er onvoldoende basis is voor zo'n onderzoek, meldt het Vaticaan.

9 uur geleden
Zelenski ziet bezoek van Erdogan als krachtige steunbetuiging

LVIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een "krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land". Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

9 uur geleden
Denemarken steekt miljarden in bouw eigen marineschepen

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Denemarken steekt de komende twintig jaar omgerekend bijna 5,4 miljard euro in zijn marine en gaat daarvoor ook zelf schepen bouwen. Een belangrijke reden voor de modernisering is de gewijzigde veiligheidssituatie door de Russische aanval op Oekraïne, zei minister van Defensie Morten Bodskov.

10 uur geleden