
Twee derde van Afghaanse asielzoekers in Nederland heeft status
DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Afghanen die sinds de zomer in Nederland asiel heeft aangevraagd, heeft inmiddels een verblijfsstatus gekregen. Het gaat om 1200 tot 1300 mensen van de ongeveer 2000 Afghanen die naar Nederland zijn gevlucht, meldde demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) in de Tweede Kamer.
De gevluchte Afghanen hebben voor de Nederlandse troepen, ontwikkelingsprojecten en voor de ambassade gewerkt, zoals tolken. Ook hun directe familie kon mee. Een deel van de Afghanen zit nog in de noodopvang, maar Broekers wil dat ze snel naar de structurele opvang gaan. Daar wordt gekeken naar verdere stappen voor deze groep, zoals het regelen van scholing. Statushouders komen in aanmerking voor een woning, maar er is een achterstand ontstaan omdat er een tekort aan woningen is.
De massale vlucht, ook naar andere Europese landen, kwam op gang na de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban deze zomer. Dat gebeurde toen westerse landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken.
Eigenlijk had Nederland veel meer mensen uit Afghanistan willen halen, waar ook de Tweede Kamer op had aangedrongen. Maar de evacuatie lukte bij velen niet doordat de operatie moeizaam op gang kwam en onder druk van de Taliban vroegtijdig werd afgebroken. Sindsdien zijn bij het ministerie van Buitenlandse Zaken tienduizenden mails binnengekomen van Afghanen die menen dat ook zij onder de regeling voor evacués vallen die het kabinet heeft afgesproken met de Kamer.
Buitenlandse militairen en ontwikkelingswerkers zaten twintig jaar in Afghanistan. Aanleiding was de aanval van Al Qaida van Osama Bin Laden op de Verenigde Staten in september 2001. Zijn groepering hield zich schuil in Afghanistan en Pakistan.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber zou zich op belangrijkere zaken moeten focussen dan het uitje van minderjarige asielzoekers uit een azc in Sint Annaparochie. Dat laat vicevoorzitter Mark Boumans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag weten via zijn woordvoerder. Boumans is lid van de VVD en burgemeester van Doetinchem.
2 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - De politie heeft vrijdag een foto gepubliceerd van de man die vorige week de Turkse Cemil Önal (41) doodschoot in Rijswijk. Op de foto is een man te zien in zwarte sportkleding. Volgens de politie schoot hij de 41-jarige Önal dood op een vol terras.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO wil dat de verhoogde norm voor uitgaven aan defensie in 2032 van kracht wordt. Dat zei premier Dick Schoof vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad. Het is voor het eerst dat het tijdpad voor de mogelijke nieuwe NAVO-norm openbaar wordt gemaakt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een man uit Moldavië is in zijn land opgepakt, omdat hij in 2021 betrokken zou zijn geweest bij aanvallen met ransomware op Nederlandse organisaties. Hij zit vast, zodat hij kan worden uitgeleverd.
2 uur geleden