
Twee coronaprikken werken bij meeste mensen met auto-immuunziekte
AMSTERDAM (ANP) - De meeste mensen met een auto-immuunziekte die medicijnen slikken die de afweer onderdrukken, hebben genoeg aan twee coronaprikken. Ze maken bijna net zoveel beschermende antistoffen aan als gezonde personen. Dat komt naar voren uit de eerste resultaten van een studie door onderzoekers van het Amsterdam UMC en bloedbank Sanquin.
Bij auto-immuunziekten werkt het afweersysteem te hard tegen het eigen lichaam. Daarom slikken patiënten medicijnen die de afweer onderdrukken. Bij slechts drie van die middelen is gebleken dat patiënten minder goed antistoffen kunnen aanmaken, aldus de onderzoekers. Het gaat om rituximab, ocrelizumab en fingolimod, middelen die bijvoorbeeld aan MS-patiënten worden voorgeschreven. "Overigens zijn patiënten die geen of minder antistoffen aanmaken na vaccinatie wel enigszins beschermd", stelt onderzoeker Filip Eftimov. "Ook bij afwezigheid van antistoffen kan een ander type afweer bescherming bieden tegen Covid, maar daar weten we nu nog te weinig van."
Sinds begin dit jaar loopt er een landelijke studie waarin wordt onderzocht of twee coronaprikken volstaan voor mensen met een auto-immuunziekte als ze medicijnen slikken om hun afweer te onderdrukken. Op dit moment doen ruim 3000 deelnemers mee aan de zogenoemde T2B-Covid studie. Op basis van gegevens van de eerste 1500 deelnemers concluderen de onderzoekers dat het overgrote deel van de patiënten na de tweede prik beschermende antistoffen heeft aangemaakt. Er is nauwelijks verschil met gezonde personen die in deze studie zijn opgenomen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters hebben maandag aan het begin van de avond voor de pers geposeerd in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. De familie koos voornamelijk voor schaduwrijke plekken onder de bomen. Ook hondje Mambo was weer bij.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - De ontploffing in een elektriciteitskast in een NS-trein bij Castricum werd veroorzaakt door een defect "specifiek type condensator in de installatie van de trein", meldt de NS. Volgens de spoorvervoerder is het voor het eerst dat zoiets is gebeurd en is de kans op herhaling klein. Wel voert de NS bij alle treinen met hetzelfde type condensator uit voorzorg extra inspecties uit. Om hoeveel treinen het gaat, wordt nog geïnventariseerd, aldus een woordvoerder.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft maandagmiddag een 44-jarige man uit Harderwijk aangehouden die ervan wordt verdacht een vrouw te hebben ontvoerd uit een winkel in Amsterdam. De vrouw is in goede gezondheid aangetroffen, meldt de politie. Waar de man is aangehouden, kan een woordvoerder niet zeggen. Ook is niet bekend waar de vrouw is gevonden.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zonder aanpassingen zal de postdienst in de toekomst "structureel verlieslatend" zijn. Versobering van de dienst is onvermijdelijk om deze betaalbaar te houden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek.
14 uur geleden