Twee bergbeklimmers overleden op Mount Everest
KATHMANDU (ANP/AFP) - Twee bergbeklimmers zijn woensdag overleden op Mount Everest, meldt de organisator van bergexpedities Seven Summit Treks donderdag. Het zijn de eerste sterfgevallen op de berg in 2021.
De slachtoffers komen uit de Verenigde Staten en Zwitserland. De Zwitserse klimmer (40) overleed tijdens het afdalen aan vermoeidheid, nadat hij de top al had bereikt. Seven Summit Treks had al twee Sherpa's gestuurd om de klimmer zuurstof en voedsel te brengen, maar dit mocht niet baten.
De 55-jarige Amerikaan stierf in één van de kampen voor klimmers, nadat hij naar beneden moest worden geholpen omdat hij last kreeg van sneeuwblindheid en vermoeidheid.
De Nepalese kant van de berg ging in april weer open voor commerciële klimexpedities, na een jaar gesloten te zijn geweest wegens de coronapandemie. Vorige week moesten dertig klimmers nog worden geëvacueerd uit het basiskamp. Alle dertig zouden ziek zijn en twee van hen bleken besmet met het coronavirus.
Elk jaar sterven ongeveer vijf klimmers op de berg, maar in de laatste jaren neemt het dodental toe. Dat heeft te maken met de toenemende drukte op Mount Everest. In 2019 overleden elf klimmers, van wie vier door de drukte.
De autoriteiten in Nepal gaven in dat jaar 381 klimvergunningen af, een recordaantal. In 2021 zijn het er 408. In de praktijk gaan meer mensen de berg op, omdat de klimmers een gids bij zich moeten hebben. Mei is vanwege de gunstige weersomstandigheden een populaire maand. Om opstoppingen dit jaar te voorkomen, heeft Nepal tijdvakken gecreëerd.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP/RTR) - De Syrische leider Bashar al Assad heeft ontslag genomen en zijn land verlaten, bevestigt bondgenoot Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt niet waar hij zich nu zou bevinden.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - Grote Europese landen reageren verheugd op de val van het regime van de Syrische leider Bashar al Assad. Frankrijk en Duitsland juichen zijn vertrek toe, maar waarschuwen voor extremisme.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - In de kathedraal Notre-Dame in Parijs is voor het eerst sinds de grote brand van 2019 een mis opgedragen. De dienst werd in het gerestaureerde historische bouwwerk geleid door aartsbisschop Laurent Ulrich in aanwezigheid van onder anderen president Emmanuel Macron, staatshoofden en regeringsleiders, 150 bisschoppen en grote donateurs. Er volgt om 18.30 uur nog een mis in de kathedraal die dan voor het publiek toegankelijk is. Er moest wel een zitplaats gereserveerd worden en men rekent op 2500 kerkgangers.
1 uur geledenDOHA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het Syrische regime is ingestort en dat het buurland nieuwe machthebbers krijgt. Hakan Fidan verklaarde op een persconferentie in Doha dat miljoenen ontheemde mensen nu kunnen terugkeren.
1 uur geledenDAMASCUS (ANP/AFP) - De Syrische staatstelevisie heeft een boodschap uitgezonden waarin de overwinning wordt uitgeroepen van de opstandelingen. De in witte tekst geschreven mededeling "overwinning van de Syrische revolutie en de val van het criminele Assad-regime" vulde het scherm.
3 uur geledenDAMASCUS (ANP/AFP/RTR) - De speciale VN-gezant voor Syrië heeft de gebeurtenissen in Syrië een "waterscheiding" genoemd. Geir Pedersen sprak de hoop uit dat nu een nieuwe tijd kan aanbreken van "vrede, verzoening, waardigheid en inclusie voor alle Syriërs". Hij omschreef de slepende burgeroorlog in het land als een "zwarte bladzijde" in de Syrische geschiedenis die diepe littekens heeft achtergelaten.
3 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische premier Mohammed Jalali houdt nog toezicht op Syrische overheidsinstellingen tot een machtsoverdracht kan plaatsvinden, bevestigde rebellenleider Abu Mohammed al Jolani. Hij verbood regeringstroepen in Damascus in een verklaring om in de buurt te komen van openbare instellingen. Ook kondigde hij aan dat niet meer in de lucht mag worden geschoten. De rebellenleider ondertekende de verklaring met zijn echte naam, Ahmed al Sharaa.
4 uur geleden