Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twaalf jaar cel voor dader doodschieten Siki Martina

Twaalf jaar cel voor dader doodschieten Siki Martina

ROTTERDAM (ANP) - Ruchelo C. (33) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor het doodschieten van Siki Martina. C.'s kompaan Christopher L. (32), tegen wie zestien jaar cel was geëist als medepleger, werd vrijgesproken voor het medeplegen van de doodslag op Siki. Hij krijgt wel zes jaar cel voor poging tot doodslag en wapenbezit.

De rechtbank beschouwt C. als degene die het dodelijke schot heeft afgevuurd. De straf van twaalf jaar voor C. komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De schietpartij gebeurde op 10 juli vorig jaar op een parkeerdek bij metrostation Coolhaven in Rotterdam-West. De 31-jarige dj en muziekproducer werd neergeschoten in een vuurgevecht bij een misgelopen wapendeal in het bijzijn van zijn neef Marvin M. De rechtbank ging grotendeels mee in de getuigenis van Siki's neef. Marvin M. (35) kreeg 3,5 jaar cel voor poging tot doodslag omdat hij terugschoot op L. en C. Dat is beduidend lager dan de eis van zes jaar van het OM.

Ripdeal

De verdachten verklaarden tegenstrijdig over wie het fatale schot loste. Het OM denkt dat er met drie vuurwapens over en weer is geschoten. Er zijn dertig kogelpatronen met verschillende kalibers teruggevonden. Het fatale schot kwam volgens forensisch onderzoekers van zeer dichtbij, minder dan een halve meter afstand, uit het wapen van Ruchelo C. en werd afgevuurd in de auto van waarin de betrokkenen zaten

Tegen L. was de hoogste celstraf geëist, omdat hij ook schuldig wordt geacht aan een poging tot doodslag op de neef van Martina. Volgens het OM wilden ze Siki en Marvin te beroven van 3200 euro, het aankoopbedrag voor een vuurwapen dat L. te koop aanbood. Het zou gaan om een ripdeal, die uitliep op een vuurgevecht.

Wurggreep

Tijdens de rechtszaak ontstond grote commotie toen Marvin werd opgeroepen als getuige en L. in een wurggreep nam. De parketpolitie greep in en wist de rust te herstellen. Marvin werd geboeid afgevoerd.

Het is nog niet duidelijk of een of meerdere partijen in beroep gaan tegen de uitspraak. Marvin was als enige verdachte aanwezig bij de uitspraak. Bij het verlaten van de rechtszaal zei hij "voor honderd procent" achter zijn daad te staan.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

26 minuten geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

1 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

2 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

2 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

5 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

6 uur geleden