Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twaalf doden in chaos luchthaven Kabul sinds zondag

Twaalf doden in chaos luchthaven Kabul sinds zondag

KABUL/LONDEN (ANP/RTR) - Er zijn al twaalf mensen om het leven gekomen in de chaos op en rond de internationale luchthaven van Kabul. Sommigen zijn doodgeschoten en er zijn mensen die in het gedrang bekneld raakten. De nieuwe machthebbers in Afghanistan, de Taliban, hebben dit bekendgemaakt. Ze dringen erop aan dat iedereen die geen reisdocumenten heeft om te vertrekken, niet naar de luchthaven gaat.

De Amerikaanse regering heeft woensdag geklaagd dat de Taliban mensen die naar het vliegveld gaan tegenhouden. De Taliban zouden hun beloftes om mensen te laten gaan die met de VS of bondgenoten hebben gewerkt, niet nakomen. President Joe Biden heeft in een vraaggesprek met ABC na enig aandringen van de ondervrager aangegeven dat de evacuatiemissie toch langer kan duren dan gepland. Hij wilde die 31 augustus afronden, maar als er dan nog Amerikanen zijn, dan blijven we, zei Biden uiteindelijk. De VS moeten tussen de 10.000 en 15.000 landgenoten evacueren. Hij zei dat er ook nog 50.000 tot 65.000 Afghanen met gezinnen weg willen.

Talrijke Afghanen proberen het vliegveld binnen te komen in de hoop op een vlucht uit het land. Amerikaanse troepen en Talibanstrijders proberen ze weg te houden. Volgens de Britse minister van Defensie, Ben Wallace, kunnen er geen minderjarigen zonder begeleiding geëvacueerd worden. Hij reageerde op beelden van een wanhopige moeder die een baby door een hek heen aan een militair toestopt.

Maandag brak een menigte door de afzettingen heen. De toestand lijkt te stabiliseren en de Amerikaanse autoriteiten hebben donderdag laten weten dat de burgerluchtvaart weer gebruik kan maken van de luchthaven. De evacuaties van vooral buitenlanders die in Afghanistan waren, worden vooralsnog uitgevoerd met militaire vliegtuigen. Op het vliegveld zijn 4500 Amerikaanse militairen om de evacuaties mogelijk te maken. De VS controleren het luchtruim boven Afghanistan.

Meer uit Buitenland

Chinese ruimtevaartuig landt op de achterkant van de maan

SINGAPORE (ANP/RTR) - Een onbemand ruimtevaartuig van China, de Chang'e-6, is zondag geland op de achterkant van de maan, maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA bekend. Het doel van de missie is om rotsen en bodem van het maanoppervlak op te halen en te onderzoeken.

4 uur geleden
Twee wagons van trein ontspoord in Duitse Baden-Württemberg

SCHWÄBISCH GMÜND (ANP/DPA) - Twee wagons van een ICE-trein zijn in de nacht van zaterdag op zondag ontspoord na een aardverschuiving bij Schwäbisch Gmünd in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Geen van de 185 inzittenden raakte gewond.

5 uur geleden
Ook bemiddelaars Qatar en Egypte roepen op tot akkoord over Gaza

CAÏRO (ANP) - De bemiddelende landen Qatar en Egypte hebben, samen met de Amerikanen, Israël en de Palestijnse beweging Hamas opgeroepen een akkoord over een staakt-het-vuren "af te ronden", op basis van een door de Amerikaanse president Joe Biden gepresenteerd plan. Volgens de drie biedt de overeenkomst een "routekaart" naar een permanent bestand en het beëindigen van de crisis.

8 uur geleden
Israël bestookt Rafah, kort na nieuw voorstel bestand Gazastrook

RAFAH (ANP/AFP) - Israëlische troepen hebben met tanks en artillerie Rafah in het zuiden van Gaza bestookt, kort nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gemeld dat Israël een nieuw voorstel heeft voor een volledig staakt-het-vuren in de Gazastrook.

11 uur geleden
Weer Duitse politicus aangevallen

AALEN (ANP) - Weer is een Duitse politicus aangevallen. Het gaat deze keer om de parlementariër Roderich Kiesewetter van de christendemocratische oppositiepartij CDU. De 60-jarige werd belaagd tijdens een verkiezingscampagne in het Zuid-Duitse Aalen.

12 uur geleden
Standbeeld onthuld voor Russische opstandeling Prigozjin

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - In het Russische Sint-Petersburg is bij diens graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin, die vorig jaar augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk. Hij was de spraakmakende baas van het Wagner-huurlingenleger, dat met het Russische leger in Oekraïne vocht.

14 uur geleden
Exitpoll: partij premier Modi wint Indiase verkiezingen

NEW DELHI (ANP/RTR) - De partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft volgens de exitpoll de verkiezingen gewonnen. Na zes weken sloten zaterdag de laatste stembureaus. Zoals verwacht lijkt Modi opnieuw een meerderheid in het parlement te hebben behaald.

15 uur geleden