Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tussentijdse zitting zaak-Ruinerwold focust op voorarrest

Tussentijdse zitting zaak-Ruinerwold focust op voorarrest

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen wijdt maandag een zitting aan de geruchtmakende Ruinerwoldzaak. De 67-jarige Gerrit Jan van D. wordt ervan beschuldigd dat hij, in samenwerking met vriend en geloofsgenoot Josef B.(59), zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden in een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold. De focus ligt maandag op het al dan niet verlengen van het voorarrest van Van D. en B., aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Door de coronamaatregelen is de inhoud van tussentijdse zitting maandag beperkt en niet toegankelijk voor buitenstaanders. De pers kan de zaak op afstand volgen via een videoverbinding.

Het bestaan van het gezin Van D. kwam in oktober vorig jaar aan het licht, nadat een zoon over de situatie was gaan praten in een lokale kroeg. De beide verdachten werden opgepakt en zitten sindsdien vast.

Van D., wiens vrouw in 2004 overleed, had negen kinderen. De jongste zes leefden bij hem op de boerderij, in afzondering, vanaf hun geboorte. Niemand mocht van hun bestaan weten.

De kinderen leefden volgens het OM in een soort religieuze ban. Van D. zou zijn kinderen vanaf jonge leeftijd hebben mishandeld. Een aantal van de kinderen zou nog steeds volgens in de boerderij geldende, religieuze regels willen leven. Zij zaten meestal niet letterlijk opgesloten - de deur stond vaak open. De rechtbank heeft de boerderij vorig jaar bezocht, om de situatie met eigen ogen te bekijken.

Van D. werd in 2016 getroffen door een hersenbloeding en kan niet meer praten. De rechtbank heeft eerder dit jaar bepaald dat hij neurologisch moet worden onderzocht. Ook besloten de rechters tot een gedragskundige observatie van beide verdachten in het Pieter Baan Centrum.

Volgens het OM was Oostenrijker Josef B. "het gezicht naar de buitenwereld", waardoor Van D. en zijn kinderen afgeschermd konden blijven. B. zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "Ik heb een rein geweten", zei hij eerder. "Ik heb niemand van zijn vrijheid beroofd."

Meer uit Binnenland

Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

2 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

2 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

3 uur geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

10 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

10 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

11 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

12 uur geleden