Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tusk wordt voorzitter Europese Volkspartij

Tusk wordt voorzitter Europese Volkspartij

BRUSSEL (ANP) - EU-president Donald Tusk is de enige kandidaat om voorzitter te worden van de Europese Volkspartij (EVP). De Poolse oud-premier wordt later deze week officieel verkozen op een partijcongres in Zagreb.

De christendemocratische EVP is de grootste politieke groep in het Europees Parlement. Het CDA, de ChristenUnie en 50Plus maken deel van uit van dit machtsblok. Ook Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán hoort erbij, hoewel die partij sinds het voorjaar is geschorst.

De 62-jarige Tusk is nog tot 1 december voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Hij wordt opgevolgd door de Belgische oud-premier Charles Michel. Hij neemt bij de EVP de voorzittershamer over van de Fransman Joseph Daul.

In Zagreb worden ook andere belangrijke partijposten verdeeld. Zo zijn er twaalf kandidaten voor het vicevoorzitterschap. Een van hen is Esther de Lange (CDA), die die functie nu ook al vervult. De partij telt tien vicevoorzitters.

Meer uit Politiek

Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

3 uur geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

9 uur geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

11 uur geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

12 uur geleden
Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

DEN HAAG (ANP) - Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. "Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend", zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.

13 uur geleden
Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

DEN HAAG (ANP) - De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.

13 uur geleden
Jetten ziet klimaatdoelen onder nieuwe coalitie uit beeld raken

DEN HAAG (ANP) - De klimaatdoelen raken uit beeld met het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, zegt demissionair klimaatminister Rob Jetten. "Er wordt beknibbeld op het klimaatgeld. Een eerlijke prijs op vervuiling door bedrijven wordt weer teruggedraaid. En je stopt dus met het helpen van mensen thuis om te isoleren en de energierekening naar beneden te krijgen."

14 uur geleden