Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turnsters Thorsdottir en Lieke Wevers niet naar meerkampfinale

Turnsters Thorsdottir en Lieke Wevers niet naar meerkampfinale

TOKIO (ANP) - De kwalificaties bij het turnen op de Olympische Spelen in Tokio hebben de Nederlandse equipe geen enkele finaleplaats opgeleverd. Nadat eerder al duidelijk was dat Sanne Wevers prolongatie van haar titel op de balk van Rio 2016 kon vergeten, bleek 's avonds dat ook de meerkampscore van haar zus Lieke niet genoeg was voor een plaats bij de top 24.

Wevers kwam met haar score van 53,365 nog geen vier tiende van een punt te kort en staat nu eerste op de reservelijst voor de finale van donderdag. Ze had de 32e score, maar in de finale mogen maar maximaal twee turnsters per land uitkomen.

Ook voor Eythora Thorsdottir, net als Lieke Wevers in Rio nog finaliste op de meerkamp, eindigde het toernooi. Zij kwam over vier toestellen uit op een score van 52,899 en is nu tweede reserve. Thorsdottir, dit voorjaar gehinderd door een enkelblessure, werd in Rio negende. Dat is de beste prestatie ooit voor een Nederlandse turnster in de meerkampfinale op de Spelen.

Teamfinale

Ook de teamfinale werd bij lange na niet gehaald. In Rio eindigde de ploeg als zevende in de eerste landenfinale ooit voor Nederland op de Spelen. Nu liet het team alleen Spanje achter zich en was de elfde plaats het eindresultaat. Slechts de top 8-landen turnen de finale.

Lieke Wevers toonde zich in de middag nog tevreden over haar optreden, dat finalewaardig leek. "Ik stond er goed in. Je hebt heel lang naar zo'n wedstrijd toegewerkt. Ik heb altijd de focus op mezelf gehouden, me niet laten afleiden. Je moet het doen met wat je krijgt. Het was een moeilijk jaar." Coach en vader Vincent Wevers werd, als gevolg van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in het verleden, door gymnastiekbond KNGU geweerd uit de olympische coachingstaf. Behalve zijn dochters coacht hij normaal ook Vera van Pol, het vierde teamlid.

Ook Thorsdottir was zonder eigen coach in Tokio. De turnsters waren bijzonder ongelukkig met de maatregelen, die voortkwamen uit bekentenissen van oud-turnsters over meerdere coaches. Het leidde tot een cultuuromslag bij de bond, waarvan zij zich slachtoffer voelen. "Het is een keuze zwaar onder de maat", zei Lieke Wevers eerder in de week. "Maar ik wil het waardig afmaken. Wie wint ermee als we niet waren gegaan?"

Meer uit Sport

Sportbonden dringen aan op Russen onder neutrale vlag op Spelen

LAUSANNE (ANP/AFP) - Vertegenwoordigers van internationale sportbonden, de nationale olympische comité's en de atletencommissie van het IOC hebben een oproep gedaan om Russische en Belarussische atleten "zo snel mogelijk" onder een neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Dat staat in een persbericht dat is uitgegeven na de twaalfde Olympische Top.

1 uur geleden
Gio Lippens stopt als wielerverslaggever bij de NOS

HILVERSUM (ANP) - Gio Lippens gaat met pensioen. De 65-jarige wielercommentator stopt in februari na een dienstverband van 35 jaar bij de NOS. De wereldkampioenschappen veldrijden in het Tsjechische Tabor op 3 en 4 februari worden zijn laatste klus. Dat heeft de NOS dinsdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Eerste sprintrace van Formule 1-seizoen 2024 in China

SHANGHAI (ANP) - De eerste sprintrace van het komende Formule 1-seizoen wordt gehouden tijdens de Grote Prijs van China, in Shanghai. Het raceweekend in China staat voor 19 tot en met 21 april gepland.

5 uur geleden
Van de Zandschulp kiest voor Zweedse tenniscoach Örtegren

AMSTELVEEN (ANP) - Botic van de Zandschulp gaat samenwerken met de Zweedse tenniscoach Johan Örtegren. De 45-jarige Scandinaviër is verbonden aan de Good to Great Academy in Stockholm, waarvan oud-profspeler Magnus Norman een van de oprichters is. Norman had als coach een belangrijk aandeel in de successen van de Zwitser Stan Wawrinka, die drie grandslamtoernooien wist te winnen.

6 uur geleden
Schouten en Van Roon door, estafetteteams naar finale EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft zich op de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië gekwalificeerd voor de halve finales op de 100 meter schoolslag. Valerie van Roon plaatste zich voor de halve eindstrijd op de 50 meter vrije slag.

7 uur geleden
Wielerploeg Q36.5 Pro Cycling haalt ervaren De la Cruz

ZÜRICH (ANP) - Wielerploeg Q36.5 Pro Cycling heeft de ervaren David de la Cruz vastgelegd voor het komend seizoen. De 34-jarige Spanjaard reed de laatste twee jaar voor Astana.

9 uur geleden
Tenniscoach Groeneveld ziet 2024 als tussenjaar

TOKIO (ANP) - Tenniscoach Sven Groeneveld is niet van plan om voor komend tennisseizoen te gaan samenwerken met een speler of speelster. De 58-jarige Groeneveld beëindigde eind oktober de samenwerking met Botic van de Zandschulp.

9 uur geleden