Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turner Zonderland weet nog niet wat eerste doel is

Turner Zonderland weet nog niet wat eerste doel is

HEERENVEEN (ANP) - In zijn eerste reactie op het uitstel van de Olympische Spelen klonk bij turner Epke Zonderland enige twijfel door. Wilde hij nog wel een jaar door? Was het niet tijd voor een vervolgopleiding tot sportarts, iets waarmee hij in januari wilde beginnen? "Ik moest het even laten bezinken en beslis er natuurlijk niet alleen over", vertelt Zonderland ruim een week later en inmiddels trainend aan de rekstok in een leegstaand pand. "De intentie om door te gaan is er."

Een goed gesprek met zijn vrouw Linda gaf de doorslag. "Zij staat er ook positief in. Er zijn nog allerlei haken en ogen, bijvoorbeeld hoe de kalender eruit gaat zien, hoe het verder gaat met de kwalificatie. Pas wanneer dat duidelijk is kan ik een planning gaan maken."

Zonderland (33) keerde terug van een gestaakte wereldbekerwedstrijd in Bakoe toen in Nederland de bewegingsvrijheid ernstig werd beknot om het verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Anderhalve week kon hij slechts thuis met wat krachtapparaten trainen of hing hij in de tuin aan een boom. Een oproep op de radio of er een lege schuur beschikbaar was waar een rekstok geplaatst kon worden leverde wat reacties op, concreet werd een tip van zijn buren. "Er was een oud fittnessgebouw dat leegstond vanwege een verbouwing. Ook dat werk lag stil vanwege het coronavirus. Er staat nu een rekstok waar ik goed op kan trainen."

Onduidelijk

Wat zijn eerste doel wordt, is nog onduidelijk nu de sport stilligt. Er stond nog één wereldbekerwedstrijd in Doha op het programma die de kwalificatiereeks voor de toestelspecialisten afsluit. Zonderland staat er goed voor en had alleen nog de Japanner Hidetaka Miyachi te vrezen. Die leek de strijd met de olympisch kampioen van Londen 2012 te hebben opgegeven, maar is dat over een aantal maanden nog zo? "Het was natuurlijk fijner geweest als ik helemaal zeker was geweest van deelname aan de Spelen. Het zou trouwens ook kunnen dat de Japanse bond Miyachi een ticket geeft dat via de meerkamp verdiend is. Dan heb ik in het kwalificatietraject geen last meer van hem. Het zou fijn zijn als de focus naar volgend jaar zomer kan. Nu moet ik er steeds rekening mee houden dat ik eerder nog ergens moet presteren." De Fries verwacht eind april uitsluitsel. "En misschien is er in het najaar nog een EK."

Een jaar langer turnen, het gooit zijn plannen in de war. "De bedoeling was dat ik na de Spelen zou stoppen. Ik wilde in januari beginnen aan een vervolgopleiding tot sportarts. Dat is fulltime. Dat wordt nu een jaar later." Hij zegt de sport nog steeds leuk te vinden, het is geen opgave. "Maar er is elk jaar weer die spanning. Kan ik nog concurreren met de besten? Dat was nu wel, maar hoe is dat volgend jaar?"

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Bedroefde Jordan 'voelt iedereens pijn' en wil verandering zien

PROTESTEN VSWASHINGTON (ANP) - Michael Jordan heeft via een verklaring opgeroepen tot verandering in de Verenigde Staten. "Het is genoeg geweest", schrijft de basketballegende over de dood van George Floyd. In de VS is het al dagenlang zeer onrustig.

3 uur geleden
Atleet Foppen het verst in coopertest: 4400 meter

ZOETERMEER (ANP) - Atleet Mike Foppen heeft de snelste coopertest afgelegd in een zogeheten corona-solorun. De 23-jarige Nijmegenaar kwam op de atletiekbaan van Zoetermeer tot een afstand van 4400 meter in 12 minuten.

7 uur geleden
Hendriks: competities topsport vóór 1 september opstarten

HILVERSUM (ANP) - Voor de topsporters in Nederland moet het mogelijk zijn om vóór 1 september de competities en wedstrijden weer op te starten. Dat zei technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF in Studio Sport. "Ik wil absoluut daarover het gesprek met de overheid aangaan."

7 uur geleden
US Open tennis wil niet wijken voor coronavirus

NEW YORK (ANP) - De organisatie van de US Open tennis is ondanks de coronapandemie vooralsnog niet van plan af te wijken van de vertrouwde speeldata en locatie. Ze plant het grandslamtoernooi van 31 augustus tot en met 13 september op de banen van Flushing Meadows in New York. "Een veilig toernooi op onze vaste datum en locatie is wel waar we ons 100 procent op concentreren", zegt Stacey Allaster, het hoofd van de Amerikaanse tennisfederatie. "Dat is waar we dag en nacht mee bezig zijn."

8 uur geleden
Snookerprofs klaar voor eerste toptoernooi

MILTON KEYNES (ANP) - De biljartsport maakt zich op voor het eerste grote toernooi na de lange coronapauze. In het Britse Milton Keynes begint maandag een snookertoernooi met deelname van vrijwel alle topspelers uit het Verenigd Koninkrijk, onder wie de huidige wereldkampioen Judd Trump en snookericoon Ronnie O'Sullivan. Publiek is niet welkom in de Marshall Arena.

9 uur geleden
'Mercedes tegen sprintrace met omgekeerde startopstelling'

PARIJS/LONDEN (ANP) - Mercedes is de enige Formule 1-renstal die zich verzet tegen het plan om een sprintrace in te voeren op de circuits waar straks twee weekeinden achter elkaar een grand prix wordt gehouden. Vooralsnog zijn dat volgens de geplande kalender na coronatijd Oostenrijk en Groot-Brittannië. Die sprintrace vervangt in het tweede weekeinde de kwalificatierace.

13 uur geleden
Donatie van NFL-club San Francisco 49ers valt verkeerd

SAN FRANCISCO (ANP) - Het was bedoeld als een mooi gebaar, maar de donatie van American footballclub San Francisco 49ers viel bij heel wat Amerikanen verkeerd. Eigenaar Jed York maakte in een verklaring op de sociale media van de 49ers bekend dat zijn club 1 miljoen dollar doneert aan "lokale en nationale organisaties die zich inzetten voor verandering", naar aanleiding van de dood van George Floyd, de zwarte man die overleed nadat hij op hardhandige wijze was opgepakt door de politie. York werd er echter fijntjes aan herinnerd dat hij enkele jaren geleden de protesterende Colin Kaepernick min of meer aan de kant schoof.

15 uur geleden