Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turner Zonderland weet nog niet wat eerste doel is

Turner Zonderland weet nog niet wat eerste doel is

HEERENVEEN (ANP) - In zijn eerste reactie op het uitstel van de Olympische Spelen klonk bij turner Epke Zonderland enige twijfel door. Wilde hij nog wel een jaar door? Was het niet tijd voor een vervolgopleiding tot sportarts, iets waarmee hij in januari wilde beginnen? "Ik moest het even laten bezinken en beslis er natuurlijk niet alleen over", vertelt Zonderland ruim een week later en inmiddels trainend aan de rekstok in een leegstaand pand. "De intentie om door te gaan is er."

Een goed gesprek met zijn vrouw Linda gaf de doorslag. "Zij staat er ook positief in. Er zijn nog allerlei haken en ogen, bijvoorbeeld hoe de kalender eruit gaat zien, hoe het verder gaat met de kwalificatie. Pas wanneer dat duidelijk is kan ik een planning gaan maken."

Zonderland (33) keerde terug van een gestaakte wereldbekerwedstrijd in Bakoe toen in Nederland de bewegingsvrijheid ernstig werd beknot om het verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Anderhalve week kon hij slechts thuis met wat krachtapparaten trainen of hing hij in de tuin aan een boom. Een oproep op de radio of er een lege schuur beschikbaar was waar een rekstok geplaatst kon worden leverde wat reacties op, concreet werd een tip van zijn buren. "Er was een oud fittnessgebouw dat leegstond vanwege een verbouwing. Ook dat werk lag stil vanwege het coronavirus. Er staat nu een rekstok waar ik goed op kan trainen."

Onduidelijk

Wat zijn eerste doel wordt, is nog onduidelijk nu de sport stilligt. Er stond nog één wereldbekerwedstrijd in Doha op het programma die de kwalificatiereeks voor de toestelspecialisten afsluit. Zonderland staat er goed voor en had alleen nog de Japanner Hidetaka Miyachi te vrezen. Die leek de strijd met de olympisch kampioen van Londen 2012 te hebben opgegeven, maar is dat over een aantal maanden nog zo? "Het was natuurlijk fijner geweest als ik helemaal zeker was geweest van deelname aan de Spelen. Het zou trouwens ook kunnen dat de Japanse bond Miyachi een ticket geeft dat via de meerkamp verdiend is. Dan heb ik in het kwalificatietraject geen last meer van hem. Het zou fijn zijn als de focus naar volgend jaar zomer kan. Nu moet ik er steeds rekening mee houden dat ik eerder nog ergens moet presteren." De Fries verwacht eind april uitsluitsel. "En misschien is er in het najaar nog een EK."

Een jaar langer turnen, het gooit zijn plannen in de war. "De bedoeling was dat ik na de Spelen zou stoppen. Ik wilde in januari beginnen aan een vervolgopleiding tot sportarts. Dat is fulltime. Dat wordt nu een jaar later." Hij zegt de sport nog steeds leuk te vinden, het is geen opgave. "Maar er is elk jaar weer die spanning. Kan ik nog concurreren met de besten? Dat was nu wel, maar hoe is dat volgend jaar?"

Meer uit Sport

Bol maakt kans op uitverkiezing beste atlete van de wereld

MONACO (ANP) - De internationale atletiekfederatie maakt de atlete van het jaar bekend tijdens een prijzenceremonie in Monaco. Femke Bol is één van de kanshebsters. De Amersfoortse kan als eerste Nederlander ooit worden gekozen tot beste atlete van de wereld.

2 uur geleden
Handbalsters treffen titelverdediger Noorwegen in kwartfinale WK

TRONDHEIM (ANP) - De Nederlandse handbalsters nemen het dinsdag in de kwartfinales van het wereldkampioenschap op tegen Noorwegen. De Scandinavische ploeg is de titelverdediger. De wedstrijd wordt gespeeld in het Noorse Trondheim (aanvang 20.30 uur).

8 uur geleden
Landman verliest finale WK darts van World Darts Federation

FRIMLEY GREEN (ANP) - Chris Landman heeft net naast de wereldtitel gegrepen bij dartsbond World Darts Federation. De 42-jarige Landman moest in Frimley Green de eindstrijd zijn meerdere erkennen in de Belg Andy Baetens. Het werd 6-1.

8 uur geleden
Sportiviteitsprijs atlete Gidey voor troosten gevallen Hassan

MONACO (ANP) - De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey is door de mondiale atletiekbond geëerd met de internationale award voor sportiviteit. Ze kreeg de prijs voor het troosten van Sifan Hassan nadat de Nederlandse atlete was gevallen vlak voor de finish van de 10.000 meter bij de WK atletiek afgelopen zomer in Boedapest.

8 uur geleden
Brons voor Nederland op 4x50 wissel gemengd bij EK

OTOPENDI (ANP) - Zwemsters Kira Toussaint, Tessa Giele, Caspar Corbeau en Kenzo Simons hebben de Europese kampioenschappen kortebaan in het Roemeense Otopendi afgesloten met een bronzen medaille op de 4x50 meter wisselslag gemengd. Het kwartet finishte in een tijd van 1.37,86 achter Italië (1.36,58) en Frankrijk (1.37,14).

10 uur geleden
Zwemster Giele gedeeld Europees kampioene op 50 meter vlinderslag

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tessa Giele heeft bij de EK kortebaan in het Roemeense Otopeni verrassend de titel op de 50 meter vlinderslag behaald. De 21-jarige Nederlandse tikte in een tijd van 25,10 tegelijkertijd aan met de Griekse Anna Ntountounaki. Het brons was voor de Zweedse Sara Junevik in 25,16.

11 uur geleden
Atletes Bol en Hassan hebben concurrentie van roeister Florijn

ARNHEM (ANP) - Atletes Femke Bol en Sifan Hassan hebben in de strijd om de titel Sportvrouw van het Jaar 2023 concurrentie van roeister Karolien Florijn. Bij de mannen zijn Harrie Lavreysen (baanwielrennen), Mathieu van der Poel (veldrijden en wegwielrennen) en Max Verstappen (autosport) de laatste drie overgebleven genomineerden. Eind november maakte organisator NOC*NSF een shortlist bekend, met daarop meer dan tien mannen en vrouwen.

12 uur geleden