Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turner Zonderland op jacht naar gelijkmaker tegen Miyachi

Turner Zonderland op jacht naar gelijkmaker tegen Miyachi

MELBOURNE (ANP) - Turner Epke Zonderland krijgt zondag in Melbourne de kans 'gelijk te maken' tegen de Japanner Hidetaka Miyachi. Beide rekstokspecialisten zijn in een fel gevecht verwikkeld om één ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. "Hij wordt steeds stabieler in zijn oefening", zegt Zonderland over zijn concurrent, die voorlopig met 3-2 voorstaat.

Voor turners die zich niet rechtstreeks hebben geplaatst voor de Spelen geldt de wereldbeker als een achterdeurtje. Zonderland weet sinds zijn mislukte oefening bij de WK in Stuttgart dat Miyachi zijn grootste concurrent is. In een onderlinge competitie, waarbij de beste drie resultaten tellen, heeft Zonderland nog één wereldbekerzege nodig om de stand weer gelijk te trekken. In dat geval is de gemiddelde score doorslaggevend, een cijfer dat met zeges in maart in Bakoe en Doha nog kan worden opgetrokken. In Melbourne kwam Zonderland vrijdag in de kwalificaties tot de hoogste score (14,266) met een oefening zonder combinatie van vluchtelementen. Miyachi bereikte met een score van 14,133 als vierde de finale.

De Japanner heeft van zijn eerdere overwinningen scores van 14,733, 14,933 en 14,300 achter zijn naam. Zonderland won eerder met 14,866 en 14,633. De Fries heeft zijn gouden oefening van de WK 2018 en EK 2019 achter de hand, beide keren goed voor een score van boven de 15 punten. Maar dat hoge puntentotaal kwam tot stand met twee combinaties van vluchtelementen: de Cassina/Kovacs en de Kolman/Gaylord 2. "Die zal ik in principe wel nodig hebben", zei hij voorafgaand aan de wedstrijden in Melbourne, redelijk hersteld van problemen met de bijholtes die zijn fitheid hadden aangetast.

Heel goed kent hij Miyachi niet. "Maar hij komt niet uit het niets. We zagen hem bij de WK in Montreal voor het eerst. Sindsdien houd ik hem wel in de gaten. Hij wordt steeds stabieler en heeft bovendien een I-element in zijn oefening." Het naar hem genoemde element - een Kovacs gestrekt met dubbele draai - stuwt de score van Miyachi bij een goede uitvoering omhoog. De Cassina van Zonderland, een van zijn vluchtelementen, is als G-element net iets minder hoog ingeschaald. Maar met zijn befaamde combinaties is Zonderland in goeden doen de concurrentie meestal de baas.

Meer uit Sport

Bol maakt kans op uitverkiezing beste atlete van de wereld

MONACO (ANP) - De internationale atletiekfederatie maakt de atlete van het jaar bekend tijdens een prijzenceremonie in Monaco. Femke Bol is één van de kanshebsters. De Amersfoortse kan als eerste Nederlander ooit worden gekozen tot beste atlete van de wereld.

2 uur geleden
Handbalsters treffen titelverdediger Noorwegen in kwartfinale WK

TRONDHEIM (ANP) - De Nederlandse handbalsters nemen het dinsdag in de kwartfinales van het wereldkampioenschap op tegen Noorwegen. De Scandinavische ploeg is de titelverdediger. De wedstrijd wordt gespeeld in het Noorse Trondheim (aanvang 20.30 uur).

8 uur geleden
Landman verliest finale WK darts van World Darts Federation

FRIMLEY GREEN (ANP) - Chris Landman heeft net naast de wereldtitel gegrepen bij dartsbond World Darts Federation. De 42-jarige Landman moest in Frimley Green de eindstrijd zijn meerdere erkennen in de Belg Andy Baetens. Het werd 6-1.

8 uur geleden
Sportiviteitsprijs atlete Gidey voor troosten gevallen Hassan

MONACO (ANP) - De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey is door de mondiale atletiekbond geëerd met de internationale award voor sportiviteit. Ze kreeg de prijs voor het troosten van Sifan Hassan nadat de Nederlandse atlete was gevallen vlak voor de finish van de 10.000 meter bij de WK atletiek afgelopen zomer in Boedapest.

8 uur geleden
Brons voor Nederland op 4x50 wissel gemengd bij EK

OTOPENDI (ANP) - Zwemsters Kira Toussaint, Tessa Giele, Caspar Corbeau en Kenzo Simons hebben de Europese kampioenschappen kortebaan in het Roemeense Otopendi afgesloten met een bronzen medaille op de 4x50 meter wisselslag gemengd. Het kwartet finishte in een tijd van 1.37,86 achter Italië (1.36,58) en Frankrijk (1.37,14).

10 uur geleden
Zwemster Giele gedeeld Europees kampioene op 50 meter vlinderslag

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tessa Giele heeft bij de EK kortebaan in het Roemeense Otopeni verrassend de titel op de 50 meter vlinderslag behaald. De 21-jarige Nederlandse tikte in een tijd van 25,10 tegelijkertijd aan met de Griekse Anna Ntountounaki. Het brons was voor de Zweedse Sara Junevik in 25,16.

11 uur geleden
Atletes Bol en Hassan hebben concurrentie van roeister Florijn

ARNHEM (ANP) - Atletes Femke Bol en Sifan Hassan hebben in de strijd om de titel Sportvrouw van het Jaar 2023 concurrentie van roeister Karolien Florijn. Bij de mannen zijn Harrie Lavreysen (baanwielrennen), Mathieu van der Poel (veldrijden en wegwielrennen) en Max Verstappen (autosport) de laatste drie overgebleven genomineerden. Eind november maakte organisator NOC*NSF een shortlist bekend, met daarop meer dan tien mannen en vrouwen.

12 uur geleden