Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turnen blijft lastig voor zussen Wevers zonder vader

Turnen blijft lastig voor zussen Wevers zonder vader

TOKIO (ANP) - Sanne en Lieke Wevers verbraken donderdag in Tokio het stilzwijgen nadat op 30 juni de rechter had voorkomen dat vader en coach Vincent Wevers mee was gereisd naar de Olympische Spelen. "Ik heb overwogen niet te gaan", vertelde Sanne, de olympisch turnkampioene op de balk van Rio 2016 na de podiumtraining in het Ariake Gymnastics Centre. "Opgeven bestaat niet voor mij, maar het gemis is groot", sprak zus Lieke.

Wevers werd eerder dit jaar gepasseerd voor het begeleidingsteam voor de Spelen. Hij is een van de coaches tegen wie een onderzoek loopt bij het Instituut Sportrechtspraak wegens grensoverschrijdend gedrag in het verleden. Een uitspraak is er nog niet en gymnastiekbond KNGU vreesde te veel onrust. Wevers vocht het besluit met succes aan bij de kantonrechter, maar het hof in Arnhem oordeelde in een kort geding dat de KNGU rechtmatig had gehandeld. "Het heeft me een dag of vijf gekost om de knoop door te hakken", keek Sanne Wevers terug op weer een heftige periode. "Het is een groot besluit, een moeilijke keuze die ik voor mezelf heb gemaakt."

Met zus Lieke, Vera van Pol en Eythora Thorsdottir had ze zojuist een rondgang langs de vier toestellen gemaakt, op de plek waar het zondag moet gebeuren. "Het is wat het is, de focus ligt nu op zondag", vertelde de titelverdedigster, tevreden over haar optreden op de balk. "Hij voelde best stabiel. Ik heb wel een plan. Een deel van wat ik wil doen is echt voor de finale. De oefening netjes uitturnen, dan moet de finale haalbaar zijn."

Moeilijke momenten

Het afscheid van vader Vincent op Schiphol, een week geleden, viel zwaar. Maar ze wist dat het eraan kwam. "De dag dat ik besloot wel naar de Spelen te gaan heb ik de knop omgezet. Er zijn nog steeds moeilijke momenten. Het gemis is heel groot, dat neemt niemand weg." Afhaken was voor zus Lieke geen optie: "Ik ga gewoon door tot het doel bereikt is, maar wat wij onderweg zijn tegengekomen is absoluut niet wenselijk en verre van ideaal. Het is wel door mijn hoofd geschoten: Hoe trekken we dit nog? Maar we zijn sterk, hebben het elke keer naast ons neergelegd als we een training ingingen. Daarom staan we hier fit en voorbereid. Maar ik denk niet dat mensen in de gaten hebben wat het van ons vraagt."

Waar zus Sanne nog enigszins op haar tong beet, was Lieke Wevers duidelijk: "Je wilt alles goed ingericht hebben, dat is uit professioneel belang. Daar heb je je beste coach voor nodig met wie je het hele proces mee hebt gedaan. Hier staan de beste twaalf landen van de wereld en we zijn het enige team dat niet op de staf kan rekenen die nodig is voor topprestaties. Ik vind die keuze uit professioneel oogpunt zwaar onder de maat. En wat we dat hele jaar hebben meegemaakt: alle principes die ik heb, hebben ze in feite overboord gegooid. Het is niet alleen professioneel gezien maar ook principieel gezien niet oké."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

TOKIO (ANP/RTR) - De Russische zwemmer Evgeni Rilov heeft zich na zijn tweede olympische titel in Tokio op de rugslag moeten verweren tegen dopingbeschuldigingen. De nummers 2 en 3 van de finale van de 200 meter, Ryan Murphy en Luke Greenbank, suggereerden dat Rilov vals speelt. Ze vinden dat de Rus eigenlijk helemaal niet in Tokio had mogen zijn vanwege een groot dopingschandaal in Rusland.

13 minuten geleden
Coach Emke van roeiers Holland Acht: het klopte voor geen meter

TOKIO (ANP) - Hoofdcoach Mark Emke van de Holland Acht zag bijna verbijsterd toe hoe zijn roeiers in de olympische finale van de Spelen in Tokio niet op snelheid kwamen. De boot kwam na een slechte start maar niet op stoom en bleef hangen op de vijfde plaats.

15 minuten geleden
Zeilster Bouwmeester helemaal terug in strijd om medailles

ENOSHIMA (ANP) - Zeilster Marit Bouwmeester heeft zich met een zege en de zevende plaats in respectievelijk de negende en tiende race helemaal terug geknokt in het olympisch zeiltoernooi in de Laser Radial-klasse. Mede door een 26e plaats en een diskwalificatie voor de Deense Anne-Marie Rindom die ruim aan de leiding ging, heeft de Nederlandse olympisch kampioene van Rio 2016 zelfs nog kans om haar titel te prolongeren.

27 minuten geleden
Grol zou het liefst vluchten en direct naar huis vliegen

TOKIO (ANP) - Henk Grol stapte na zijn nederlaag op de Olympische Spelen het liefst direct in het vliegtuig richting Amsterdam. Zaterdag rest de Nederlandse judoka's echter nog de teamwedstrijd, waarin uitgerekend Oezbekistan de eerste tegenstander is. Grol werd vrijdag op ontluisterende wijze verslagen door de Oezbeek Bekmurod Oltiboev, die Grol al na 25 seconden op zijn rug had liggen.

41 minuten geleden
Grol na vroege aftocht: ik was gespannen en maak gewoon een fout

TOKIO (ANP) - Voor judoka Henk Grol was de droom om zijn loopbaan met een gouden olympische medaille af te sluiten al na 25 seconden voorbij. Binnen een halve minuut werd de afzwaaiende Grol (36) op zijn rug geworpen.

1 uur geleden
Deceptie bij Holland Acht: eerste tien halen waren al niet goed

TOKIO (ANP) - De teleurstelling bij de roeiers van de Holland Acht was groot na de volledig mislukte finale op de Olympische Spelen in Tokio. De boot werd slechts vijfde. "We kwamen hier om te winnen, we waren zo dominant in de heats en dat gaat in de olympische finale alles wat in de voorbereiding zo goed ging niet goed. We misten alle agressiviteit. Dit is extreem teleurstellend", zei Robert Lücken, de man op de slagpositie.

1 uur geleden
Kimmann kan nog niet geloven dat hij olympisch kampioen is

TOKIO (ANP) - BMX'er Niek Kimmann kon kort na de olympische finale in Tokio nog niet helemaal geloven dat hij zojuist goud had veroverd. "Het begint te bezinken, maar ik geloof het nog niet helemaal", zei de 25-jarige fietscrosser uit Lutten bij de NOS. "Ik klapte maandag op die official en dacht: deze droom is voorbij. Maar ik wist ook: ik ben relatief jong, deze baan ligt mij. Als ik ooit een olympische titel wil pakken, moet het nu."

2 uur geleden