Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turnen blijft lastig voor zussen Wevers zonder vader

Turnen blijft lastig voor zussen Wevers zonder vader

TOKIO (ANP) - Sanne en Lieke Wevers verbraken donderdag in Tokio het stilzwijgen nadat op 30 juni de rechter had voorkomen dat vader en coach Vincent Wevers mee was gereisd naar de Olympische Spelen. "Ik heb overwogen niet te gaan", vertelde Sanne, de olympisch turnkampioene op de balk van Rio 2016 na de podiumtraining in het Ariake Gymnastics Centre. "Opgeven bestaat niet voor mij, maar het gemis is groot", sprak zus Lieke.

Wevers werd eerder dit jaar gepasseerd voor het begeleidingsteam voor de Spelen. Hij is een van de coaches tegen wie een onderzoek loopt bij het Instituut Sportrechtspraak wegens grensoverschrijdend gedrag in het verleden. Een uitspraak is er nog niet en gymnastiekbond KNGU vreesde te veel onrust. Wevers vocht het besluit met succes aan bij de kantonrechter, maar het hof in Arnhem oordeelde in een kort geding dat de KNGU rechtmatig had gehandeld. "Het heeft me een dag of vijf gekost om de knoop door te hakken", keek Sanne Wevers terug op weer een heftige periode. "Het is een groot besluit, een moeilijke keuze die ik voor mezelf heb gemaakt."

Met zus Lieke, Vera van Pol en Eythora Thorsdottir had ze zojuist een rondgang langs de vier toestellen gemaakt, op de plek waar het zondag moet gebeuren. "Het is wat het is, de focus ligt nu op zondag", vertelde de titelverdedigster, tevreden over haar optreden op de balk. "Hij voelde best stabiel. Ik heb wel een plan. Een deel van wat ik wil doen is echt voor de finale. De oefening netjes uitturnen, dan moet de finale haalbaar zijn."

Moeilijke momenten

Het afscheid van vader Vincent op Schiphol, een week geleden, viel zwaar. Maar ze wist dat het eraan kwam. "De dag dat ik besloot wel naar de Spelen te gaan heb ik de knop omgezet. Er zijn nog steeds moeilijke momenten. Het gemis is heel groot, dat neemt niemand weg." Afhaken was voor zus Lieke geen optie: "Ik ga gewoon door tot het doel bereikt is, maar wat wij onderweg zijn tegengekomen is absoluut niet wenselijk en verre van ideaal. Het is wel door mijn hoofd geschoten: Hoe trekken we dit nog? Maar we zijn sterk, hebben het elke keer naast ons neergelegd als we een training ingingen. Daarom staan we hier fit en voorbereid. Maar ik denk niet dat mensen in de gaten hebben wat het van ons vraagt."

Waar zus Sanne nog enigszins op haar tong beet, was Lieke Wevers duidelijk: "Je wilt alles goed ingericht hebben, dat is uit professioneel belang. Daar heb je je beste coach voor nodig met wie je het hele proces mee hebt gedaan. Hier staan de beste twaalf landen van de wereld en we zijn het enige team dat niet op de staf kan rekenen die nodig is voor topprestaties. Ik vind die keuze uit professioneel oogpunt zwaar onder de maat. En wat we dat hele jaar hebben meegemaakt: alle principes die ik heb, hebben ze in feite overboord gegooid. Het is niet alleen professioneel gezien maar ook principieel gezien niet oké."

Meer uit Sport

Trainer Orie: zaak rond Van Eerd treft schaatsploeg niet direct

WOLVEGA (ANP) - De zaak rond Jumbo-topman Frits van Eerd heeft volgens Jac Orie geen directe gevolgen voor de schaatsploeg van Jumbo-Visma. De trainer vertelde woensdag bij de presentatie van zijn team in Wolvega dat voor het voortbestaan niet wordt gevreesd. "Ons is namelijk voorgehouden dat dat niet hoeft. Het gaat om een privépersoon, niet om een concern", aldus Orie.

1 uur geleden
Heupblessure houdt Mo Farah uit marathon van Londen

LONDEN (ANP) - De Britse topatleet Mo Farah doet zondag niet mee aan de marathon van Londen. De viervoudig olympisch kampioen heeft een heupblessure. Hoewel Farah intensieve behandelingen ondergaat, is hij niet op tijd fit voor de hardloopklassieker over 42,195 kilometer door de Engelse hoofdstad.

1 uur geleden
Kramer: juist nu belangrijk verbinding te houden bij Jumbo

WOLVEGA (ANP) - De mensen die bij Jumbo werken of bij het bedrijf betrokken zijn, moeten dicht bij elkaar blijven. Dat zei Sven Kramer woensdag in Wolvega bij de presentatie van schaatsploeg Jumbo-Visma voor het nieuwe seizoen, naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Jumbo-topman Frits van Eerd die werd opgepakt als verdachte in een groot witwasonderzoek.

3 uur geleden
Tennissters moeten thuisvoordeel tegen Frankrijk opgeven

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse tennisbond KNLTB heeft geen geschikte locatie kunnen vinden voor de ontmoeting tussen Oranje en Frankrijk in de play-offs van het toernooi om de Billie Jean King Cup. De Nederlandse tennissters zouden op 11 en 12 november thuis spelen, maar door "last minute en onverwachte afzeggingen" kon de KNLTB niet op tijd een locatie vinden. De wedstrijd wordt nu zeer waarschijnlijk in Frankrijk afgewerkt.

3 uur geleden
Verstappen heeft in Singapore 'geen haast' met nieuwe wereldtitel

SINGAPORE (ANP) - Max Verstappen denkt dit weekend bij de Grote Prijs van Singapore nog niet aan de wereldtitel in de Formule 1. "Ik wil gewoon een goed weekend op de baan hebben en het race per race bekijken. We hebben geen haast", aldus de Nederlander van Red Bull, die zich vorig jaar voor het eerst tot wereldkampioen kroonde.

4 uur geleden
Formule 1-coureur Albon gaat uit van rentree bij GP Singapore

SINGAPORE (ANP) - Autocoureur Alexander Albon gaat ervan uit dat hij bij de Grote Prijs van Singapore dit weekend weer in actie komt voor het Formule 1-team Williams. Albon ontbrak bij de Grote Prijs van Italië wegens een blindedarmontsteking en werd toen vervangen door Nyck de Vries. De 27-jarige Fries haalde bij zijn F1-debuut meteen 2 WK-punten.

5 uur geleden
Giro d'Italia start volgend jaar met tijdrit in regio Abruzzen

L'AQUILA (ANP) - De Giro d'Italia gaat volgend jaar van start met een tijdrit in de Italiaanse regio Abruzzen, een streek ten oosten van Rome. De eerste etappe op 6 mei is een tijdrit van 18,4 kilometer van Fossacesia Marina naar Ortona langs de Costa dei Trabocchi aan de Adriatische Zee, meldde organisator RCS woensdag in L'Aquila.

6 uur geleden