
Turkse tv-fabrikant krijgt 684 miljoen euro om beeldbuiskartel
DEN BOSCH (ANP) - Twee buitenlandse bedrijven moeten de Turkse televisiefabrikant Vestel een schadevergoeding betalen van ruim 684 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant woensdag bepaald. Vestel spande een zaak aan in zowel Nederland als Turkije om kartelvorming.
De twee bedrijven, het Franse TTD en het Poolse TDP, hebben volgens een eerder besluit van de Europese Commissie prijsafspraken gemaakt. Dat gebeurde op de markt van kathodestraalbuizen. Dat zijn onderdelen van de ouderwetse televisieschermen en monitoren. Ook techconcerns Samsung, Philips, LG en Technicolor zouden daar aan hebben meegewerkt. Daarmee werd volgens de commissie een kartel gevormd dat actief was in de periode tussen 1997 en 2006.
Daarop stapte Vestel zowel naar de Turkse als de Nederlandse rechter, omdat het Nederlandse Philips een relatief grote rol zou hebben gespeeld. Vestel verweet de bedrijven de mededingingsregels niet te hebben gevolgd. Daardoor zou Vestel financiële schade hebben geleden en de onderneming eiste een bedrag van 2 miljard euro.
Mededingingsrecht
In Turkije ligt inmiddels al een onherroepelijk eindoordeel dat het mededingingsrecht niet is geschonden. Samsung, LG en Technicolor vonden daarom dat zij ook in Nederland niet-ontvankelijk moeten worden verklaard. Met Philips heeft Vestel tijdens de procedure in Nederland afspraken gemaakt.
De rechtbank Oost-Brabant erkent het Turkse oordeel en ook de standpunten van Samsung, LG en Technicolor. Daardoor blijven TTD en TDP over. De rechter stelt deze bedrijven wel aansprakelijk voor de schade die Vestel heeft geleden als gevolg van de kartelafspraken. Op de totale schadevergoeding wordt nog de regeling met Philips in mindering gebracht.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
1 uur geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
5 uur geleden