Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse rechter gelast vrijlating kritische journalist

Turkse rechter gelast vrijlating kritische journalist

ANKARA (ANP/DPA) - Een Turkse journaliste die bekendstaat als kritisch tegenover de regering, moet op bevel van een rechtbank in Ankara worden vrijgelaten. Müyesser Yildiz, hoofdredacteur bij het oppositiegezinde Oda TV, werd in juni vastgezet.

Yildiz werd beticht van het onthullen van militaire staatsgeheimen omdat zij berichtte over veronderstelde ontmoetingen tussen Turkse topmilitairen en de Libische krijgsheer Khalifa Haftar, die door Ankara wordt gesteund. Ze moet zich nog wel geregeld melden bij de politie, zei Amnesty International.

Een andere journalist die voor min of meer dezelfde verdenkingen werd opgepakt werd eerder vrijgelaten. Een legerofficier die vertrouwelijke informatie over Turkse militaire activiteiten in Libië en Syrië aan Yildiz zou hebben gegeven zit nog vast.

Het Openbaar Ministerie heeft straffen tussen zes en ruim zeventien jaar geëist tegen het drietal, aldus staatspersbureau Anadolu.

De Turkse overheid duldt weinig journalistiek speurwerk naar de activiteiten van het leger. In 2016 werden de prominente journalisten Can Dündar en Erdem Gül veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel wegens het lekken van staatsgeheimen. Zij werden onder meer beschuldigd van spionage, het omver willen werpen van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie na onthullingen over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië.

Meer uit Buitenland

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

2 uur geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

3 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

4 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

6 uur geleden
Amerikaanse sancties tegen bedrijven gelinkt aan conflict Soedan

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.

6 uur geleden
Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

BULBOACA (ANP) - Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben. Maar "het is een eerste indicatie" en "we moeten zorgen dat het blijvend is", zei hij na afloop van een Europese top in Moldavië.

7 uur geleden
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

8 uur geleden