Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse rechtbank draagt Khashoggi-proces over aan Saudi-Arabië

Turkse rechtbank draagt Khashoggi-proces over aan Saudi-Arabië

ISTANBUL (ANP/RTR) - Een Turkse rechtbank heeft besloten de moordzaak rondom de Saudische journalist Jamal Khashoggi te staken en over te dragen aan de autoriteiten in Saudi-Arabië. De aanklager had daar eerder een verzoek toe ingediend.

Het verzoek was ingediend omdat de zaak volgens de aanklager zich "voortsleepte" en kwam op een moment waarop Turkije de banden met Saudi-Arabië probeert aan te halen. In Istanbul stonden 26 Saudische verdachten bij verstek terecht voor de moord op Khashoggi.

Het 59-jarige slachtoffer ging in oktober 2018 de Saudische consulaat in Istanbul binnen om papieren voor zijn aanstaande huwelijk te regelen. Hij werd daarna niet meer gezien. Het lichaam van Khashoggi, die voor onder meer de Amerikaanse krant The Washington Post schreef, is tot op de dag van vandaag niet gevonden.

Mensenrechtenorganisaties waren al voor het besluit van de rechtbank kritisch. Volgens Amnesty International stuurt Turkije de zaak bewust terug "naar degenen die verantwoordelijk zijn". De secretaris-generaal van de organisatie, Agnès Callamard, deed in 2019 als VN-rapporteur onderzoek naar de moord. Zij zei toen dat er "geloofwaardig bewijs" is voor de betrokkenheid van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud. Hij is sinds 2017 als de machtigste man in Saudi-Arabië.

Meer uit Buitenland

Rushdie aan beademing, verliest mogelijk oog na steekpartij

BUFFALO (ANP/RTR) - Schrijver Salman Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog na de steekpartij in Chautauqua in de staat New York. Zijn literair agent meldt in een verklaring dat "het nieuws niet goed is". Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

2 uur geleden
18-jarige scooterrijder omgekomen door aanrijding in Apeldoorn

APELDOORN (ANP) - Door een ongeval op de Laan van Orden in Apeldoorn is vrijdagavond een 18-jarige scooterrijder om het leven gekomen. De scooter kwam iets voor 22.00 uur frontaal in botsing met een auto.

2 uur geleden
Ook Huis VS keurt plannen goed voor klimaat, zorg en belastingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan.

2 uur geleden
Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

5 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

6 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

7 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

7 uur geleden