Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse rechtbank draagt Khashoggi-proces over aan Saudi-Arabië

Turkse rechtbank draagt Khashoggi-proces over aan Saudi-Arabië

ISTANBUL (ANP/RTR) - Een Turkse rechtbank heeft besloten de moordzaak rondom de Saudische journalist Jamal Khashoggi te staken en over te dragen aan de autoriteiten in Saudi-Arabië. De aanklager had daar eerder een verzoek toe ingediend.

Het verzoek was ingediend omdat de zaak volgens de aanklager zich "voortsleepte" en kwam op een moment waarop Turkije de banden met Saudi-Arabië probeert aan te halen. In Istanbul stonden 26 Saudische verdachten bij verstek terecht voor de moord op Khashoggi.

Het 59-jarige slachtoffer ging in oktober 2018 de Saudische consulaat in Istanbul binnen om papieren voor zijn aanstaande huwelijk te regelen. Hij werd daarna niet meer gezien. Het lichaam van Khashoggi, die voor onder meer de Amerikaanse krant The Washington Post schreef, is tot op de dag van vandaag niet gevonden.

Mensenrechtenorganisaties waren al voor het besluit van de rechtbank kritisch. Volgens Amnesty International stuurt Turkije de zaak bewust terug "naar degenen die verantwoordelijk zijn". De secretaris-generaal van de organisatie, Agnès Callamard, deed in 2019 als VN-rapporteur onderzoek naar de moord. Zij zei toen dat er "geloofwaardig bewijs" is voor de betrokkenheid van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud. Hij is sinds 2017 als de machtigste man in Saudi-Arabië.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

2 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

4 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

4 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

4 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

4 uur geleden
Berlijn gaat voor miljarden raketafweersystemen van Israël kopen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse en Israëlische ministers van Defensie, Boris Pistorius en Yoav Galant, hebben in Berlijn een verklaring getekend voor de koop van Israëlisch-Amerikaanse Arrow 3 raketafweersystemen. Het gaat volgens de Israëlische defensie-industrie om ruim 4 miljard euro en is voor Israël de grootste wapendeal ooit.

4 uur geleden
Britse acteur Michael Gambon (82) overleden

LONDEN (ANP) - De Iers-Britse acteur Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De acteur was bij het grote publiek het meest bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Gambon nam de rol na twee films over van acteur Richard Harris, toen deze onverwacht overleed.

4 uur geleden