Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse president en Britse premier op nieuwe Europese 'burentop'

Turkse president en Britse premier op nieuwe Europese 'burentop'

PRAAG (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de nieuwe Britse premier Liz Truss maken donderdag hun opwachting op een nieuwe Europese top in Praag. Zij en nog een veertigtal collega-leiders nemen deel aan een nieuw overlegforum voor EU-landen en hun buren.

De Europese Politieke Gemeenschap, zoals het project is gedoopt, moet ervoor zorgen dat Europese landen nauwer samen optrekken in de wereld. Om hun gezamenlijke veiligheid en energievoorziening te versterken, bijvoorbeeld. Die gedachte, die oorspronkelijk van de Franse president Emmanuel Macron komt, is mede ingegeven door de oorlog in Oekraïne, het conflict met Rusland en de steeds killere verstandhouding met China.

Dat Erdogan en Truss bij de 43 leiders zijn die donderdag verschijnen in Praag, noemen de pleitbezorgers van het nieuwe overlegforum bij voorbaat al een succes. De Britse regering heeft sinds de brexit een moeizame verhouding met de EU. De betrekkingen met Turkije zijn er al jaren nog veel beroerder aan toe.

Voor de top waren in totaal 44 landen uitgenodigd. Alleen de Deense premier laat verstek gaan omdat ze de Deense variant van Prinsjesdag niet kan missen, meldt Tsjechië. Dat land is dit halfjaar voorzitter van de EU en organiseert de top.

Meer uit Buitenland

VS trekken 53 miljoen uit voor herstel Oekraïens energienet

BOEKAREST/WASHINGTON (ANP/RTR) - Oekraïne krijgt een Amerikaans steunpakket van 53 miljoen dollar om het energienet te versterken en herstellen. Oekraïne komt nog een derde van de gebruikelijke energietoevoer tekort na een golf Russische raketaanvallen op de stroomvoorziening.

22 minuten geleden
Gevangen Belarussische protestleider opgenomen op intensive care

MINSK (ANP/RTR) - De gevangen Belarussische protestleider Maria Kolesnikova is opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in de stad Homel. Dat wordt dinsdag gemeld door het Telegram-kanaal van het gevangen oppositielid Viktor Babariko.

28 minuten geleden
Franse smaadzaak tegen Roman Polanski begint in 2024

PARIJS (ANP) - De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski staat in 2024 terecht wegens smaad. De rechtbank van Parijs heeft dinsdag volgens Franse media bekendgemaakt dat de zaak tegen de filmmaker op 5 maart van dat jaar begint.

1 uur geleden
Oekraïense vluchtelingen in Polen gaan meebetalen aan opvang

WARSCHAU (ANP/RTR) - Oekraïense vluchtelingen in Polen moeten gaan bijdragen aan hun eten en verblijf als ze langer dan vier maanden in een opvang zitten. Het buurland van Oekraïne nam sinds de invasie van Rusland meer dan 1 miljoen vluchtelingen op. De eigen bijdrage moet op 1 maart ingaan.

1 uur geleden
Eerste vaste bewoners van Chinees ruimtestation zijn gelanceerd

JIUQUAN (ANP) - Drie Chinese ruimtevaarders zijn dinsdag op weg gegaan naar het nieuwe internationale ruimtestation van hun land. De bouw daarvan is onlangs afgerond. De drie taikonauten, zoals China zijn astronauten noemt, zijn de eerste vaste bewoners van het ruimtecomplex.

2 uur geleden
Kritische Poolse rechter na twee jaar weer aan het werk

WARSCHAU (ANP/RTR) - Na een schorsing van twee jaar mag een Poolse rechter die felle kritiek had op de nationalistische regering van zijn land weer aan het werk. Rechter Igor Tuleya is een symbool geworden van het verzet tegen de veranderingen die regeringspartij Wet en Rechtvaardigheid sinds 2015 heeft aangebracht in de rechtspraak in Polen.

2 uur geleden
China wil hardhandig optreden tegen coronaprotesten

BEIJING (ANP/AFP) - Het hoogste veiligheidsorgaan van China roept op tot "hardhandig optreden" tegen "vijandige troepen" , daarbij wijzend op de mensen die in grote steden protesteren tegen de uiterst strikte coronamaatregelen en het communistische regime.

2 uur geleden