Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse president beschuldigt VS van steun aan terroristen in Irak

Turkse president beschuldigt VS van steun aan terroristen in Irak

RIZE/ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd terroristen in Irak te steunen. Erdogans toorn volgt op de gemelde executie van dertien Turken die recentelijk zijn ontvoerd door de extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Deze Turks-Koerdische terreurgroep heeft als uitvalsbasis het noorden van Irak en is bondgenoot van de Koerden die het noorden van Syrië beheersen. De Amerikaanse ambassadeur in Ankara is maandag op het matje geroepen door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de Syrische burgeroorlog zagen de VS in de Syrische Koerden een cruciale bondgenoot in de strijd tegen het schrikbewind dat jihadisten van Islamitische Staat in het noorden en oosten van Syrië hadden gevestigd. In 2017 ging de toenmalige regering van president Trump de Koerden in Syrië bewapenen en die werden steeds belangrijker in de strijd tegen Islamitische Staat, tot ergernis van Erdogan.

HDP

De VS hebben laten weten dat ze de moord op de dertien Turken ten scherpste veroordelen als de berichten kloppen en dat de PKK daarvoor verantwoordelijk zou zijn. Erdogan noemde de verklaringen belachelijk en betreurenswaardig en zegt dat ze tonen dat de VS aan de kant van de terroristen staan. Hij riep president Biden op zich te realiseren wat de PKK werkelijk is. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu klaagde ook over westerse landen die geen reactie gaven. Ze hebben volgens hem een dubbele standaard en maken onderscheid tussen "goede terroristen en slechte terroristen".

Turkse troepen zijn 10 februari in Noord-Irak gaan zoeken naar soms al jaren geleden door de PKK ontvoerde landgenoten. Ze vonden naar eigen zeggen de dertien in een grot waar ze waren geëxecuteerd toen Turkse militairen naderden. De PKK bestrijdt deze lezing en stelt gevangenen nooit kwaad te doen.

In Turkije zijn in circa veertig plaatsen meer dan zevenhonderd mensen opgepakt die volgens de autoriteiten banden met Koerdische extremisten hebben. Er zijn verder geen mededelingen over gedaan, behalve dat onder de arrestanten leden van de oppositiepartij HDP zijn. De links-radicale HDP is met meer dan 8 procent van de stemmen in de laatste verkiezingen de derde partij van het land en wint voornamelijk in overwegend Koerdische kiesdistricten in het uiterste zuidoosten. Erdogan vervolgt de HDP omdat die banden met de PKK zou hebben, iets dat de partij tegenspreekt. Naar schatting 16.000 leden van de partij zijn gevangengezet, onder wie ook gekozen parlementsleden.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

5 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

5 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

6 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

9 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

11 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

12 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

12 uur geleden