Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse overheid wijt sterk gestegen prijzen aan beleid supers

Turkse overheid wijt sterk gestegen prijzen aan beleid supers

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse overheid gaat onderzoek doen naar de enorme prijsstijgingen bij vijf grote supermarktketens in het land. President Recep Tayyip Erdoğan houdt de bedrijven verantwoordelijk voor de snelle stijging van voedselprijzen in zijn land.

Ambtenaren van het ministerie van Handel gaan nu de prijzen inspecteren van onder meer eieren, melk, groenten en schoonmaakmiddelen, bij supers als BIM en Sok. Doordat zij de prijzen opschroeven zouden ze volgens Erdoğan "hele markten" verstoren.

De president beloofde dat zijn regering er van alles aan zal doen om de oplopende prijzen onder controle te krijgen. De Turkse inflatie is vorige maand gestegen tot meer dan 19 procent en veel Turken klagen over hoge prijzen voor essentiële zaken als voedsel en elektriciteit. Turkije kampt nu al een tijdje met de gevolgen van stijgende grondstofprijzen en droogteperioden die de oogsten van landbouwproducten zwaar hebben geraakt.

De situatie wordt volgens critici bemoeilijkt door de onorthodoxe economische opvattingen van Erdoğan. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Maar volgens Erdoğan zorgen hoge rentetarieven er juist voor dat de inflatie oploopt. Na herhaaldelijk aandringen van de president besloot de Turkse centrale bank eerder deze week dan ook om zijn belangrijkste rentetarief te verlagen. Veel deskundigen vrezen dat de centrale bank de problemen met die stap alleen maar erger heeft gemaakt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Vastgoedconcern Evergrande hervat werk aan meer dan 10 projecten

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft het werk hervat aan meer dan tien projecten in zes steden, waaronder Shenzhen. Dat meldt het bedrijf nadat eerder deze bekend werd dat langverwachte rentebetalingen zijn gedaan. Evergrande liet in augustus weten dat het werk aan sommige vastgoedprojecten was opgeschort omdat het leveranciers en aannemers niet op tijd kon betalen.

39 minuten geleden
Verstappen: geen vrees voor nieuwe botsing met Hamilton

AUSTIN (ANP) - Max Verstappen is niet bang voor een nieuwe botsing met Lewis Hamilton. De Nederlander en de Brit starten zondag in de Grote Prijs van de Verenigde Staten vanaf de voorste startrij, met Verstappen op poleposition.

1 uur geleden
EU en Britten vinden nog geen oplossing over Noord-Ierse kwestie

BRUSSEL (ANP) - De gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland gaan volgende week verder in Londen. Volgens bronnen rond de Britse onderhandelaars waren de gesprekken in Brussel deze week constructief en is er op sommige punten toenadering gekomen. "Maar de waarheid is dat er op de belangrijke punten nog grote verschillen zijn." De Britten geven aan dat er snel een doorbraak moet komen.

14 uur geleden
Advies aan Vlaamse regering: krimp veestapel drastisch in

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vlaamse veestapel moet aanzienlijk kleiner worden om de klimaatdoelen te halen. Dat staat in een rapport van een adviesorgaan aan de Vlaamse regering dat persbureau Belga inzag. Net als in Nederland ligt een reductie van de veestapel echter politiek gevoelig.

1 dag geleden
Singapore eist vaccinatie of negatieve test voor toegang tot werk

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore laat vanaf volgend jaar alleen nog mensen die gevaccineerd zijn of recent hersteld van corona vrijelijk toe tot hun werkplaats. Mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn, zullen zich dan dagelijks moeten laten testen om aan te tonen dat ze het virus niet hebben.

1 dag geleden
Oliestaat Saudi-Arabië wil in 2060 klimaatneutraal zijn

RIYADH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Saudi-Arabië is in 2060 CO2-neutraal. De grootste olie-exporteur ter wereld deed de toezegging tijdens de opening van een klimaatconferentie in hoofdstad Riyadh. Om dat te bereiken wil het land onder meer hernieuwbare energie gaan opwekken en bomen planten.

1 dag geleden
Snap en Intel grote verliezers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Socialmediabedrijf Snap en chipfabrikant Intel waren vrijdag grote verliezers op de beurzen in New York. Beleggers waren niet blij met aankondigingen die de bedrijven deden bij hun kwartaalberichten. De stemming onder Amerikaanse beleggers was over de gehele linie niet al te best. Dat kwam door opmerkingen van centralebankhoofd Jerome Powell. Hij uitte zijn zorgen over de hoge inflatie. Die houdt waarschijnlijk wat langer aan dan eerder gedacht, al gaat het volgens de voorzitter van de Federal Reserve wel nog steeds om een tijdelijk fenomeen.

1 dag geleden