Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse overheid wijt sterk gestegen prijzen aan beleid supers

Turkse overheid wijt sterk gestegen prijzen aan beleid supers

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse overheid gaat onderzoek doen naar de enorme prijsstijgingen bij vijf grote supermarktketens in het land. President Recep Tayyip Erdoğan houdt de bedrijven verantwoordelijk voor de snelle stijging van voedselprijzen in zijn land.

Ambtenaren van het ministerie van Handel gaan nu de prijzen inspecteren van onder meer eieren, melk, groenten en schoonmaakmiddelen, bij supers als BIM en Sok. Doordat zij de prijzen opschroeven zouden ze volgens Erdoğan "hele markten" verstoren.

De president beloofde dat zijn regering er van alles aan zal doen om de oplopende prijzen onder controle te krijgen. De Turkse inflatie is vorige maand gestegen tot meer dan 19 procent en veel Turken klagen over hoge prijzen voor essentiële zaken als voedsel en elektriciteit. Turkije kampt nu al een tijdje met de gevolgen van stijgende grondstofprijzen en droogteperioden die de oogsten van landbouwproducten zwaar hebben geraakt.

De situatie wordt volgens critici bemoeilijkt door de onorthodoxe economische opvattingen van Erdoğan. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Maar volgens Erdoğan zorgen hoge rentetarieven er juist voor dat de inflatie oploopt. Na herhaaldelijk aandringen van de president besloot de Turkse centrale bank eerder deze week dan ook om zijn belangrijkste rentetarief te verlagen. Veel deskundigen vrezen dat de centrale bank de problemen met die stap alleen maar erger heeft gemaakt.

Meer uit Financieel

Libië: het is veilig voor buitenlandse energiebedrijven

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië, dat de grootste olievoorraden van het Afrikaanse continent bezit, zegt dat het veilig is voor buitenlandse energiebedrijven om weer zaken te doen in het land. Volgens het Libische staatsoliebedrijf is de veiligheidssituatie drastisch verbeterd na jaren van strijd tussen rivaliserende milities.

9 minuten geleden
Russische overheid bezorgd over toenemende personeelstekorten

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische overheid maakt zich zorgen over de toenemende personeelstekorten in Rusland door de oorlog in Oekraïne en vreest dat daardoor het economisch herstel ondermijnd kan worden. Dat zei de Russische economieminister Maxim Reshetnikov op de staatstelevisie.

17 minuten geleden
Grote diefstal persoonsgegevens bij glasvezelbedrijf Delta Fiber

SCHIEDAM (ANP) - Glasvezel- en telecombedrijf Delta Fiber is gehackt door criminelen waarbij persoonsgegevens zijn buitgemaakt. Volgens een woordvoerster gaat om gegevens van "enkele tienduizenden" klanten van de onderdelen Delta Mobiel en Caiway Mobiel.

37 minuten geleden
Wall Street opent verdeeld na verliesbeurt door rentevrees

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld geopend na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van 2 procent.

1 uur geleden
Centraal Beheer: meer energiebesparingen door hoge kosten

APELDOORN (ANP) - Nederlanders zijn meer energie aan het besparen door de hoge prijzen voor gas en stroom. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de hoge energiekosten. Daarom wordt bewuster omgegaan met het verbruik van gas en stroom en worden woningen verduurzaamd om energieverbruik te verminderen.

2 uur geleden
Meer loon voor medewerkers cementfabrieken ENCI

DEN HAAG (ANP) - De circa 350 medewerkers van de cementfabrieken van ENCI krijgen een loonsverhoging van 7 procent plus een eenmalige bonus van 250 euro per 1 januari. Volgens vakbond FNV ging een nipte meerderheid van de leden uiteindelijk akkoord met het eindbod van de werkgever Heidelberg Materials. Bij een ander onderdeel van de groep, de Mebin betonmortelcentrales, werd het eindbod van de werkgever weggestemd en werd dinsdagochtend gestaakt op locaties in Noord-Holland. De cao bij Mebin geldt ook voor zo'n 350 medewerkers.

4 uur geleden
Blokkade vaarroutes olietankers door Turkse verzekeringsregel

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Bij de belangrijke Turkse scheepvaartroutes door de Bosporus en Dardanellen is een blokkade ontstaan van tankers die ruwe olie uit Rusland en Kazachstan vervoeren. Dat heeft te maken met een nieuwe regel waarbij de Turkse autoriteiten bewijs van olietankers vragen dat ze verzekerd zijn voordat ze door die zeestraten mogen varen.

4 uur geleden