Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse Nederlanders zamelen massaal hulpgoederen in

Turkse Nederlanders zamelen massaal hulpgoederen in

DEN HAAG (ANP) - Op diverse plekken in het land zamelen Turkse organisaties spullen en geld in voor de getroffenen van de zware aardbevingen in Turkije. Zo kwamen er al honderden mensen naar de Turks Islamitische Culturele Stichting Den Haag. Voorzitter Tahsin Çetinkaya verwacht de komende dagen zeven vrachtwagens vol met onder meer dekens en kleding naar het rampgebied te kunnen sturen.

De eerste twee vrachtwagens zijn al gevuld. Volgens Çetinkaya melden chauffeurs zich vrijwillig om de spullen naar Turkije te brengen. Hij verwacht dat ze er zo'n vier tot vijf dagen over doen om in het getroffen gebied te komen. "We hebben hierover contact met de overheid en de gemeenten in het aardbevingsgebied", aldus de voorzitter.

Ook UID Nederland, een Turkse non-gouvernementele lobbyorganisatie, is een inzamelingsactie gestart. Vanuit plaatsen als Deventer, Apeldoorn en Zutphen worden ingezamelde artikelen naar een centrale locatie in Arnhem gebracht. UID laat wagens rondrijden om spullen op te halen bij mensen die zelf geen vervoer hebben. Met name aan luiers en dekens is veel behoefte volgens Rauf Çiçek, want degenen die dakloos zijn geworden hebben het erg koud. In het weekeinde vertrekken vrachtwagens naar de getroffen gebieden.

Geld

Çiçek wijst erop dat er ook erg veel behoefte is aan geld. Veel mensen laten een donatie achter in een moskee of een theehuis, zegt hij. UID Nederland heeft ook inzamellocaties in Eindhoven, Haarlem en Zaandam.

De Turkse Arbeidersvereniging in Nederland HTIB zamelt samen met andere organisaties eveneens geld en spullen in. Volgens voorzitter Mustafa Ayranci is er al 30.000 euro binnengekomen. De organisatie heeft de burgemeester van de Turkse stad Adana gevraagd om een opslagruimte, waar vandaan alle ingezamelde spullen kunnen worden verdeeld in het aardbevingsgebied.

Familie

Veel Turkse Nederlanders hebben familie in de getroffen regio. De zorgen zijn groot over hoe hun naasten eraan toe zijn, vertelt Çetinkaya. "Ik ken zeker vier of vijf mensen die al het vliegtuig hebben gepakt naar Turkije om te kijken wat ze kunnen doen." Ze vliegen volgens hem naar onder meer Istanbul, Izmir of Antalya en reizen vanaf daar verder met bussen of auto's.

De voorzitter hoort ook van Turkse Nederlanders met een huis in Turkije dat ze hun woning beschikbaar stellen voor getroffenen van de aardbevingen.

Meer uit Binnenland

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

29 minuten geleden
Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

40 minuten geleden
COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

1 uur geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

1 uur geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

2 uur geleden
Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

4 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

6 uur geleden