Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse inflatie verder omlaag in aanloop naar verkiezingen

Turkse inflatie verder omlaag in aanloop naar verkiezingen

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse inflatie is afgelopen maand voor de vierde achtereenvolgende maand afgekoeld. De kosten van het levensonderhoud in Turkije liggen desondanks nog altijd ruim de helft hoger dan een jaar geleden. De aanhoudende afkoeling van de prijsstijgingen vormt mogelijk wel een opsteker voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan richting de presidents- en parlementsverkiezingen, die op 14 mei worden gehouden. Veel economen beweren echter dat de echte inflatie veel hoger ligt en het officiële cijfer onder druk van Erdogan bewust lager wordt voorgeschoteld om het als verkiezingsinstrument te gebruiken.

Volgens het Turkse statistiekbureau stegen de consumentenprijzen in februari met 55,2 procent op jaarbasis, tegen 57,7 procent in januari en 64,3 procent in december. In november was al een einde gekomen aan de sterke toenames van de inflatie in Turkije. Die piekte in oktober op 85,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Onafhankelijke economen van onderzoeksgroep Enag denken echter dat de consumentenprijzen in februari in zijn gestegen met maar liefst 126,9 procent, tegen 121,6 procent in januari.

Het inflatierapport komt op het moment dat de regering zich voorbereidt om miljarden dollars te steken in de wederopbouw van grote delen van Turkije, na de zware aardbeving die op 6 februari toesloeg. De uitgaven voor het herstel zouden de consumentenuitgaven en de productie, twee belangrijke pijlers van economische groei, een boost kunnen geven maar zouden ook kunnen leiden tot een opleving van de inflatie.

Rentetarieven verlagen

Erdogan zal de afkoelende inflatie ook gebruiken als bewijs dat zijn onorthodoxe economisch beleid werkt. De president houdt namelijk vast aan zijn omstreden beleid om de hoge inflatie te bestrijden door de rentetarieven te verlagen. Dat beleid heeft veel buitenlandse investeerders afgeschrikt. In andere landen worden de rentes juist verhoogd om de prijsstijgingen tegen te gaan.

Vorige week verlaagde de Turkse centrale bank nog de rente met een half procentpunt tot 8,5 procent. De centrale bankiers gaven daarbij aan dat de goedkopere leenkosten de inspanningen voor de wederopbouw na de aardbevingen zouden ondersteunen.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

20 minuten geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

3 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

5 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

5 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

6 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

6 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

7 uur geleden