Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse inflatie stijgt tot boven de 80 procent

Turkse inflatie stijgt tot boven de 80 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Turkije is in augustus boven de 80 procent uitgekomen. De stijging van de kosten van levensonderhoud in het land viel met 80,2 procent evenwel iets lager uit dan verwacht. Economen hadden gerekend op een stijging van het algemene prijspeil met meer dan 81 procent.

De consumentenprijzen in Turkije stijgen sinds begin van 2017 bijna ononderbroken met dubbele cijfers. Dit jaar nam de prijsstijging nog meer toe door de stijgende kosten van energie en andere grondstoffen, die deels werden aangewakkerd door de Russische invasie van Oekraïne. Ook voedsel wordt in rap tempo duurder. De prijzen die Turkse fabrikanten vragen voor hun producten namen zelfs met bijna 144 procent toe.

De Turkse centrale bank sprak eerder de verwachting uit dat de inflatie dit najaar een piek bereikt van rond de 85 procent en tegen het einde van het jaar zal uitkomen op iets meer dan 60 procent.

Eind augustus werd nog bekend dat de Turkse economie ondanks de torenhoge inflatie groeide in het tweede kwartaal. Aangezien het leven van de Turken een stuk duurder is geworden leverden de consumptiebestedingen van huishoudens een belangrijke bijdrage aan de groei. Ook de export groeide stevig dankzij het herstel van de coronacrisis en een goedkopere Turkse lira. De heropleving van het toerisme na de coronabeperkingen gaf de economie eveneens een impuls.

De omstreden renteverlagingen die de Turkse centrale bank op aandringen van president Recep Tayyip Erdogan heeft doorgevoerd, jagen de groei ook aan. Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen. Onder druk van de president werd de rente in Turkije al flink verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken. Zo werd de rente na een onderbreking van enkele maanden in augustus met een vol procentpunt teruggeschroefd naar 13 procent.

Meer uit Financieel

Duitse autotoeleverancier Bosch schrapt 1500 banen

STUTTGART (ANP/AFP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Bosch gaat in eigen land 1500 banen schrappen bij de tak die versnellingsbakken maakt. Bosch wijst daarbij op de overgang naar elektrisch rijden, maar ook op de zwakkere economie en gestegen kosten.

38 minuten geleden
Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinavië te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

49 minuten geleden
Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

ZOETERMEER (ANP) - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

1 uur geleden
Microsoft wil cloudactiviteiten in Duitsland verdubbelen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Microsoft heeft dit jaar de capaciteit van zijn cloudplatform Azure in Duitsland al aanzienlijk uitgebreid en heeft plannen om het aanbod begin 2024 te verdubbelen. Dat zei Marianne Janik, de baas van Microsoft Duitsland, maandag in een toespraak in München.

2 uur geleden
Adyen verder omhoog op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was maandag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De betalingsverwerker werd vorige week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten. Het aandeel werd 1,9 procent hoger gezet. De chipbedrijven ASMI en Besi volgden met plussen van 1,4 en 1,2 procent.

2 uur geleden
Lobbyclub: recordaantal mensen VS pakt vliegtuig rond feestdagen

ORLANDO (ANP/BLOOMBERG) - Maar liefst 7,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten zullen gedurende de feestdagenperiode in het vliegtuig stappen. Dat verwacht de American Automobile Association (AAA), die spreekt van een recordaantal. Ook het aantal mensen dat met de auto op pad gaat om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken neemt flink toe.

3 uur geleden
AFM legt miljoenenboete op aan vastgoedinvesteerder Bever Holding

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgoedinvesteerder Bever Holding twee boetes opgelegd met een totale waarde van 5 miljoen euro. Het bedrijf zou een tijd lang hebben nagelaten voorwetenschap tijdig openbaar te maken. Ook heeft Bever Holding onjuiste informatie verspreid, stelt de markttoezichthouder.

4 uur geleden