Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse hoofdaanklager kondigt onderzoek tegen Wilders aan

Turkse hoofdaanklager kondigt onderzoek tegen Wilders aan

ANKARA (ANP) - De Turkse hoofdaanklager in Ankara start een onderzoek naar PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft te maken met een Twitterbericht van de Nederlandse politicus, bericht het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Het zou gaan om een tweet met een foto die op 15 februari is geplaatst. Wilders deelde toen een illustratie van president Erdogan met de mededeling "terrorist". Op de achtergrond was zowel de vlag van Turkije als die van terreurgroep Islamitische Staat te zien. Die afbeelding is duizenden keren gedeeld. Wilders noemde de Turkse president in een ander bericht een "levensgevaarlijke islamist die aanzet tot haat en terreur ook hier in Nederland."

Erdogan deed vorig jaar nog aangifte tegen Wilders wegens belediging. Ook daar blikte de PVV-leider deze week op terug. "Erdogan heeft zelfs aangifte tegen me gedaan in Turkije en wil me daar achter de tralies. Het wordt tijd dat Rutte lef toont en de terrorist Erdogan aanpakt, zijn invloed in NL stopt, Turkije uit de NAVO zet en de Turkse ambassadeur uitwijst!"

NCTV

De communicatiechef van Erdogan reageerde maandag nog schouderophalend op de berichten van Wilders. "Geen enkel woord dat Geert Wilders en zijn vrolijke groep neo-nazi's heeft uitgesproken heeft ooit tot iets geleid", schreef Fahrettin Altun op Twitter.

Altun reageerde ook op de uitgelekte analyse waarin antiterrorismecoördinator NCTV zorgen uit over de islamistische koers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De communicatiechef noemde dat "inaccuraat en vooringenomen" en zei dat het rapport zorgwekkender is dan "de dorpsgek". Hij stelde ook dat Turkije en de Turkse gemeenschap in Europa altijd een bolwerk zijn geweest tegen extremisme.

Strafbaar

De woordvoerder van de president, Ibrahim Kalin, deelde maandagavond op Twitter een foto van Wilders die met een pen tegen zijn neus drukt. "Imbeciel", schreef hij.

Het beledigen van de president is al sinds 1926 strafbaar in Turkije, maar de meeste klachten zijn de afgelopen zes jaren onder Erdogan ingediend. Volgens Turkse media was 2019 een recordjaar met 36.000 strafrechtelijke onderzoeken naar vermeende beledigingen van het staatshoofd. De maximale straf wegens dit delict is vier jaar cel.

Meer uit Binnenland

Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

35 minuten geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

1 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

2 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

2 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

2 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

2 uur geleden
Heijnen over Tata: onacceptabel dat mensen onnodig risico's lopen

DEN HAAG (ANP) - Dat bewoners rond Tata Steel extra kans hebben om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van het staalbedrijf vraagt om "vervolgacties" van het kabinet om de situatie daar beter te maken, zei staatssecretaris van Milieu, Vivianne Heijnen, vrijdag na afloop van de ministerraad. Dat bewoners onnodig gezondheidsrisico's lopen door de uitstoot vindt ze "onacceptabel".

3 uur geleden